Πως το σενάριο Grexit επηρεάζει την Κύπρο
07:13 - 05 Ιουνίου 2015
Ένα πιθανό Grexit θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την Κύπρο σύμφωνα με γνωστούς οικονομολόγους χωρίς όμως οι επιπτώσεις να λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις. Οι επιπτώσεις θα προέλθουν κυρίως από την αβεβαιότητα η οποία θα προκληθεί.
«Οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν να κάνουν και πίσω»
Όσο περνάει ο καιρός και δεν λαμβάνονται μέτρα δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών του Imperial College Business School, Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, ενώ οι πιθανότητες για ένα Grexit αυξάνονται όσο δεν καταλήγουν σε συμφωνία. Όπως τόνισε, αν έχουμε μάθει κάτι από την περίπτωση της Κύπρου είναι ότι οι καθυστερήσεις δεν δουλεύουν υπέρ της οικονομίας και της χώρας που βρίσκεται σε ανάγκη.
«Το τραγικό είναι ότι αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Τώρα που είναι όλα υπέρ της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση, το ευρώ είναι αδύνατο, η τιμή του πετρελαίου χαμηλή και έχουν πολλούς τουρίστες. Τώρα έπρεπε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καταλήξουν σε συμφωνία και να αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι η επανάσταση έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό ή αργότερα, σε περίπτωση που χειροτέρευαν τα πράγματα.
«Το θέμα πλέον έγινε πολιτικό και οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν να κάνουν και πίσω», επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ο ίδιος εκτιμά πως η πιθανότητα κουρέματος είναι απομακρυσμένη καθώς δεν έχουν απομείνει καταθέσεις για να κουρευτούν. Αυτό που απομένει είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη, η οποία όπως είπε αν έχει τη σωστή διαχείριση ίσως να μην είναι τόσο δραματική. «Δεν έχω εμπιστοσύνη όμως ότι μπορούν να διαχειριστούν μια τόσο μεγάλη αλλαγή και να εισάγουν νέο νόμισμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που φτάνουν στο 60% του ΑΕΠ (€100 δισ.) και με τους λάθος χειρισμούς αυξάνονται ιλιγγιωδώς.
Ο αντίκτυπος στην Κύπρο
Σε περίπτωση Grexit ανέφερε ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί καθώς δεν έχουμε ακόμα προβεί σε ριζικές αλλαγές. «Οι μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο πάγωσαν γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο», επεσήμανε.
Όπως είπε, θα υπάρξει δραματική υποτίμηση, η οποία θα μας επηρεάσει όπως και αν τη διαχειριστούν. Αν τη διαχειριστούν ορθά θα επηρεάσει την Κύπρο τουριστικά καθώς η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική και αν την διαχειριστούν λάθος θα πλήξει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και τις εταιρείες που αναπτύσσονται εκεί.
«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης εξήγησε ότι παρά την πρόοδο που έγινε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακλόνητη στις κόκκινες γραμμές της. «Συμφώνησαν όσον αφορά το πλεόνασμα που πρέπει να έχει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια όμως υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές σε επιμέρους ζητήματα όσον αφορά τον τρόπο που θα επιτευχθούν τα πλεονάσματα αυτά», εξήγησε.
Όπως είπε, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι πιστεύει πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση ή αν κάποιες δηλώσεις γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και για να πουλήσουν την όποια συμφωνία στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η μακρά περίοδος διαπραγμάτευσης πήρε τη χώρα πίσω και ενώ πριν από έξι μήνες μιλούσαμε για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 αυτό φαίνεται ότι εξανεμίστηκε περιορίζοντας τα περιθώρια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί. Με πρωτογενές έλλειμμα η χρηματοδότηση από την Τρόικα είναι η μόνη επιλογή.
Λανθασμένες εκτιμήσεις
«Η κυβέρνηση υπερτίμησε τις δυνατότητές της για θετικές αλλαγές και δεν εκτίμησε ορθά το κλίμα που υπήρχε στην Ευρώπη. Ενώ υπήρχε θετικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το υπερεκτίμησε με αποτέλεσμα να γίνουν ορισμένες κακές κινήσεις και να απομονωθεί ακόμα και από τους φίλους είχε», πρόσθεσε ο Σωφρόνης Κληρίδης.
Ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο Grexit δεν είναι τόσο μεγάλο, όμως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ με ένα άλλο καθεστώς σε μια κατάσταση συνεχών διαπραγματεύσεων και περιοριστικών μέτρων.
Αν ωστόσο καταλήξουν σε Grexit σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Κύπρο κυρίως από την αβεβαιότητα που θα δημιουργηθεί.