Powered by

Πρόεδρος κι άλλοι πέντε επιστρέφουν τη δεύτερη σύνταξη

Έξι πρόσωπα επιστρέφουν στο κράτος τη δεύτερη σύνταξή τους, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έπειτα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. 

Πρόκειται για τους: Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου (εκκρεμεί νομική γνωμάτευση),  τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γεωργία Αιμιλιανίδου και τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαΐδη.    

Οι πιο πάνω δικαιούχοι ενημέρωσαν με γραπτή εξουσιοδότησή τους τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας ότι επιλέγουν να εισφέρουν τη μηνιαία τους σύνταξη στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Το συνολικό ποσό της εισφοράς τους μέχρι 30/4/2015 ανέρχεται σε €41.389,85.

Επιστροφή συντάξεων

Με βάση νομική γνωμάτευση για τους αξιωματούχους που κατέχουν αξιώματα και οι συντάξεις τους ήταν ανεσταλμένες με βάση τις πρόνοιες του περί συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της βουλής, οι εν ενεργεία δήμαρχοι, πρώην αξιωματούχοι της Δημοκρατίας γεννάται υποχρέωση για έναρξη καταβολής της σύνταξής τους από τις 7/10/2014, ημερομηνία της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το μηνιαίο κόστος για 10 επηρεαζόμενους υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των €29.097.

Κατά την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης επηρεάζονταν 126 άτομα που λάμβαναν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, οι οποίοι αναλύονται στις πιο κάτω κατηγορίες.  Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας αφορούν μόνο στην κρατική υπηρεσία. 

 

Επηρεαζόμενα άτομα

Μηνιαίο ακαθάριστο

κόστος συντάξεων

Εν ενεργεία Υπουργοί, Βουλευτές, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Επίτροποι, Έφοροι, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, Πρόεδροι και Μέλη Επιτροπής Δημόσιας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

24

€74.251

Εν ενεργεία Δήμαρχοι, πρώην Κρατικοί Υπάλληλοι

  5

€14.179

Εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι

26

€   9.137

Εν ενεργεία Κοινοτάρχες

24

€15.883

Εν ενεργεία Πρόεδροι Σχολικών Εφορειών

  9

€  2.905

Διάφοροι - Καθηγητές Πανεπιστημίων, Επιτόπιο προσωπικό σε Πρεσβείες, Έκτακτοι και Ωρομίσθιοι υπάλληλοι, Πρόεδρος και Μέλος Διερευνητικής Επιτροπής παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας

11

€12.768

Σύνολο

99

€129.123

Πρόσθετα επηρεάζονται 17 κοινοτάρχες κατεχομένων χωριών που λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση ύψους €25.121.

Με βάση την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με την αναστολή των συντάξεων κρατικών αξιωματούχων, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας  προέβη στις πιο κάτω ενέργειες:

- Στις 52 περιπτώσεις συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας που είχαν καταχωρίσει προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της πρόνοιας για την αναστολή της σύνταξής τους προέβη στην αναδρομική καταβολή των ανεσταλμένων τους συντάξεων. Το κόστος των αναδρομικών συντάξεων υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των €2,5 εκ. και, μετά τις νενομισμένες κρατήσεις καταβλήθηκε στους 52 δικαιούχους το καθαρό ποσό των €1,7 εκ.

- Στους υπόλοιπους επηρεαζόμενους που δεν είχαν καταχωρίσει προσφυγές επανάρχισε η καταβολή της μηνιαίας τους σύνταξης από τις 7/10/2014.

Δειτε Επισης

ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα
Έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και στελεχών εταιρειών από ΗΠΑ για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο