Cosmos Trading: Να μειωθεί η φορολογία στα καπνικά

Τη θέση αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης στα καπνικά προϊόντα διατυπώνει σε ανοικτή επιστολή της η εταιρεία Cosmos Trading. Αρχικά η εμπορική εταιρεία αναφέρει: «Τα επίσημα στοιχεία του κράτους δείχνουν ότι η βαριά φορολόγηση των καπνικών προϊόντων απέτυχε στο σκοπό της να συλλέξει πρόσθετα έσοδα. Αντίθετα, τα συρρίκνωσε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τρία τελευταία χρόνια το δημόσιο εισπράττει 27 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ όσο εισέπραττε το 2012, οπότε άλλαξε η νομοθεσία».

Παράλληλα, η Cosmos Trading τονίζει: «Μόνοι ωφελημένοι είναι το λαθρεμπόριο και τα κατεχόμενα, την ανάπτυξη των οποίων η υπερφορολόγηση επιδοτεί με έσοδα περίπου 89 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2013-14. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του τελωνείου, χάθηκαν από την αγορά 310 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρα και 175 χιλιάδες κιλά καπνού».

Μάλιστα, η εταιρεία αναφέρει: «Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η κατανάλωση δεν μειώθηκε ιδιαίτερα, γνωρίζουμε ότι τα εκατομμύρια των χαμένων όγκων αναπληρώνονται από τη μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο και τα κατεχόμενα με το κράτος να έχει απώλεια εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων. Για παράδειγμα, τα καπνικά προϊόντα στα κατεχόμενα πωλούνται έως και 50% λιγότερο».

«Παράλληλα, η λανθασμένη απόφαση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον κλάδο και ιδιαίτερα στα περίπτερα. Το 40% περίπου του τζίρου ενός μέσου περιπτέρου είναι καπνικά προϊόντα» συμπληρώνει η Cosmos Trading.

Καταληκτικά η εταιρεία τονίζει ότι το δημόσιο κερδίζει λιγότερα, τα περίπτερα υποφέρουν, η κατανάλωση δεν μειώθηκε, οι καταναλωτές επιβαρύνονται δυσανάλογα ή ωθούνται στην παρανομία, το λαθρεμπόριο ανθεί, τα περίπτερα στα κατεχόμενα πανηγυρίζουν. «Η πιο λογική λύση για άμεσα αποτελέσματα είναι η επαναφορά της φορολογίας στα προηγούμενα επίπεδα, όταν αποδεδειγμένα υπήρχε όφελος για όλους» καταλήγει η Cosmos Trading δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση της επί του ζητήματος φορολόγησης των καπνικών προϊόντων.

Δειτε Επισης

Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κίνα η Κύπρος-Βραβεύτηκαν κουμανδαρία και χαλλούμι
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Tα νέα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης Κύπρου-Τετραώροφο κτίριο έκτασης 2.000 τ.μ. στη Λεμεσό
Νίκος Σαρρής: Νέα άλματα για την Εύρηκα, στρατηγικές συνεργασίες και εδραίωση στην ανατολική Ευρώπη
Ιταλία: Ζητά να επανεξεταστεί άμεσα η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ε.Ε.
Κέρδη €3,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο για την ΚΕΟ-Αυξημένος κατά 11,9% ο κύκλος εργασιών
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε ποια χώρα είναι περισσότερα από τα βενζινοκίνητα
Τα brands αυτοκινήτων που επιλέγουν οι αγοραστές-Τρέχουν με φόρα οι εγγραφές