Powered by

Τσίπρας: Μόνη ρεαλιστική πρόταση η ελληνικη

Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι πλέον οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, μετά τη "διαδρομή" που καλύφθηκε στο δείπνο του Ελληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Τόσο οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα όσο και του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο κτίριο του Μπερλεμόντ, επιτρέπουν αισιοδοξία για μια πλήρη συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες μέρες - και το ίδιο αναφέρουν κι οι πληροφορίες από κοινοτικές, αλλά κι ελληνικές πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν "σε λίγες μέρες",  κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Τσίπρας.

Ρεαλιστική πρόταση
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως τη "μόνη ρεαλιστική" και διέψευσε πως του δόθηκε οποιοδήποτε τελεσίγραφο ή πρόταση της μορφής "take it or leave it". πρόσθεσε ωστόσο πως προτάσεις όπως η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων γνωστό ως ΕΚΑΣ ή η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δε μπορούν να γίνουν δεκτές καθώς είναι άκρως υφεσιακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την περίπου πέντε ωρών συνεδρίαση στην Κομισιόν - όπου μετείχαν κατά διαστήματα κι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ - εξετάστηκε λέξη - λέξη και γραμμή - γραμμή η ελληνική πρόταση, προκειμένου να συμπληρωθούν και να εξειδικευθούν όπου απαιτείται τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά ώστε να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το μεγάλο αγκάθι, αυτό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει πλέον συμφωνηθεί μεταξύ εταίρων κι Ελλήνων , ενώ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί πως έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο έδαφος για την επίτευξη της συμφωνίας.

Σημειώνεται πως πέραν της λεπτομερούς εξέτασης των ελληνικών προτάσεων, στο γεύμα φέρεται να συζητήθηκε και η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, όπως σημείωναν πηγές των Βρυξελών, το ερώτημα είναι μόνον πότε θα υπάρξει το λεγόμενο Staff Level Agreement και πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την καταβολή από μέρους της Ελλάδας της δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή (5/6).

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται σκληρή δουλειά
Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης  (EWG) Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θα έπρεπε να αναμένεται συμφωνία απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Εμπλοκή των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (3/6) στον Λευκό Οίκο με τον Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής