Powered by

Τα σημεία τριβής Ελλάδας-δανειστών

Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες έχει επί του παρόντος ολοκληρωθεί.

Τα σημεία στα οποία τα δύο μέρη συμφωνούν αλλά και εκείνα στα οποία αποκλίνουν, είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης από τη μία, και των εταίρων και δανειστών της από την άλλη.

Η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο κορυφής άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης (3/6)  στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ατύπως σε αυτήν την συζήτηση εκπροσωπεί τους άλλους δύο δανειστές, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Οι δύο ηγέτες προσήλθαν στη συζήτηση, ο καθένας με ένα κείμενο-πακέτο προτάσεων.

Εκείνο των εταίρων, που λέγεται ότι συντάχθηκε μετά από την πενθήμερη συνάντηση του Βερολίνου την περασμένη Δευτέρα (1/6) μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, ήταν 10σέλιδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε σειρά μέτρων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί αρχικά στα τεχνικά κλιμάκια, αλλά μερικά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο τραπέζι.

Το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις, το οποίο κόμισε προσωπικά στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, λέγεται ότι είναι 14σέλιδο και, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, είναι η μόνη «ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», στην οποία θεωρεί ότι οι εταίροι πρέπει να προσχωρήσουν «εάν θέλουν ενοποιημένη Ευρώπη, και όχι Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

Η πρώτη διασταύρωση προτάσεων βρίσκει την ελληνική πλευρά να παραδέχεται ότι υπάρχουν «πολλά κοινά σημεία», αλλά «και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει».

Αυτά είναι, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, τα εξής δύο – και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν αξιοσημείωτο ακριβώς ότι από το σύνολο των προτάσεων των εταίρων επισημαίνονται «δύο αγκάθια»:
1. Η πρόταση των εταίρων να κοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους.
2. Το προτεινόμενο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στους λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ, κατά 10 μονάδες, δηλαδή από 13% σε 23%.

Αυτές, είπε ευθαρσώς ο Πρωθυπουργός το βράδυ της τετάρτης (3/6) μετά την μαραθώνια, πέραν των 4,5 ωρών, διαβούλευσή του με τον κ. Γιούνκερ, «είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η κυβέρνηση κρατεί ως θετικά «τη διάθεση της Κομισιόν για περαιτέρω συμβιβασμούς» και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για φέτος και τα επόμενα χρόνια «έτσι όπως αυτά φαίνεται πως καταγράφονται στο πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών».

O ρόλος του πλεονάσματος
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο προς συμφωνία προσδιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, είναι: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017, και 3,5% για το 2018.

Διπλωματική πηγή στην Αθήνα με καλές προσβάσεις σε στελέχη των δανειστών, είπε στο ΚΥΠΕ ότι με αυτόν τον προσδιορισμό των πλεονασμάτων δεν συμφωνεί το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, και προτείνει μέσα στο πακέτο μέτρων για νέα συμφωνία, να υπάρξει και μέριμνα για αφομοίωση/αποσυμφόρηση του χρέους.

Παρόλα αυτά, η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι το Ταμείο δεν θα «μπλοκάρει» ενδεχόμενη συμφωνία για αυτό το θέμα, του χρέους, και ότι απλώς «θα δηλώσει σιωπηρά την ανοχή του».

Δεδομένο είναι λοιπόν ότι από το βράδυ της Τετάρτης (3/6) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σε επίπεδο κορυφής πια, η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πολύ πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ώστε να καλυφθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και κυρίως από τη δεύτερη δόση την ερχόμενη Τρίτη και μετά.

Εσωτερικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι αναμένει, δεδομένου ότι διαφαίνεται διάθεση των δανειστών να διαπραγματευτούν «ειλικρινά σε πολιτικό επίπεδο», να καταβληθεί κανονικά την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, η πρώτη για αυτόν τον μήνα δόση προς το ΔΝΤ, που θα έχει ύψος 308 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη ωστόσο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δεν ευθυγραμμίζεται με αυτήν την άποψη. Σε τηλεοπτική παρέμβασή του σήμερα, είπε ότι «έχει ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους ότι χωρίς συμφωνία δεν θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις στους δανειστές».

Είναι πολλές οι φωνές εντός του κυβερνώντος κόμματος που συγκλίνουν προς τις θέσεις του κ. Φίλη.

Καταγράφεται επίσης από αναλυτές ως ενδιαφέρον, το γεγονός ότι ενώ δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αντιδράσεις από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για τη νέα, και κατά πολλούς οριστική, τροπή των διαπραγματεύσεων, από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος, ανήκων στην πτέρυγα των λεγόμενων «ΠΑΣΟΚογενών», Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε ότι τα μέτρα που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί «δεν έχουν προηγούμενο», και πρόσθεσε ότι είναι «τα σκληρότερα μέτρα που έχουν προταθεί ποτέ», παρομοιάζοντάς τα με «το e-mail Χαρδούβελη, επί δύο».

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ακόμα ότι εάν οι εταίροι εμμείνουν «σ’ αυτά τα σκληρά μέτρα», άλλη λύση από την προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει.

«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση της Ελλάδας, δεν θα την έχουν», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, εντός της Πέμπτης (4/6) κιόλας συνεχίζονται οι συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα, στη βάση των δύο πακέτων προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τις δύο πλευρές. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε, εντός των επόμενων 24ωρων, να υπάρξει και νέα συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ, αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παρακάθισε στο δείπνο των δύο, και ο ρόλος του περιγράφηκε ως επικουρικός.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής