Powered by

Απέχουν οι προτάσεις Ελλάδας- δανειστών

Αφού κατατέθηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ακραίες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

 

 

Oι προτάσεις της Ελλάδας

Σε κείμενο 47 σελίδων, γραμμένων στην αγγλική, απλώνεται η «ελληνική πρόταση» που παραδόθηκε χέρι με χέρι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Η δημοσιοποίηση του κειμένου λέγεται πως έγινε κατόπιν διαρροής προς την γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, και το περιεχόμενό της, τα προτεινόμενα μέτρα δηλαδή, έχει προκαλέσει ήδη πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών, λέγεται πως είναι και η ξαφνική απόφαση το απόγευμα σήμερα του Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλέσει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει μέσω αυτής την κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η ελληνική πρόταση ξεκινάει με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για νέα κλίμακα συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Ακόμη, στο ελληνικό προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη για:

- Διπλασιασμό -έως και τριπλασιασμό- της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

- Αύξηση φόρου από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση αλλαγή των συντελεστών, με την εξαίρεση των ξενοδοχείων, για τα οποία το μέτρο θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχει και επισήμως ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

Ακόμη, περιλαμβάνεται και «point system» για τη συλλογή αποδείξεων.

Στο πεδίο των εσόδων, μέσω έκτακτης εισφοράς, η Αθήνα προτείνει παρακράτηση:

0,7% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ, 1,4% για εκείνα μεταξύ 20.001-30.000 ευρώ, 2% για τη κλίμακα 30.001-50.000 ευρώ, 4% για εκείνα μεταξύ 50.001-100.000 ευρώ, 6% για 100.001-500.000 ευρώ, και 8% για δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 500.001 ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά, από την έκτακτη εισφορά η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα 220 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προτείνει να επιβληθούν:

- Ειδική εισφορά για μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δισ. ευρώ) 
- Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016)
- Φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως)
- Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ)
- Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα  (120 εκατ. ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016)

Προσδοκά ακόμα, στην επόμενη 2ετία, να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, άλλα 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019 και ακόμη 10,8 δισ. ευρώ μετά το 2020.

Στο εργασιακό γίνεται πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ στο ασφαλιστικό, προτείνεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για δύο έτη (τέλος 2016), αλλά και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Προαναγγέλλει επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, που ευνοεί τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Προτείνει και προσωρινό πάγωμα πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια.

Περιλαμβάνει και σειρά παρεμβάσεων στις αγορές, για την ενίσχυση της Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σε ειδικό άλλο ειδικό κεφάλαιο των προτάσεών της η ελληνική κυβέρνηση προωθεί στις 30/6/2015 και έπειτα από συζήτηση με τους θεσμούς, «την εξεύρεση βέλτιστης λύσης για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»

Προτείνει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, με στόχο να πληρωθεί σε δύο φάσεις: στις 30 Ιουνίου 2015 η πρώτη και η δεύτερη ανάλογα με τη χρηματοδότηση της χώρας.

Και παράλληλα, κάνει λόγο για χρηματοδότηση από τις αγορές από τις 31/3/2016, έπειτα από αναδιάρθρωση χρέους, καθώς και για αναπτυξιακό πακέτο.

Το σχέδιο των δανειστών για Ελλάδα

Δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ και συνολικά μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος προβλέπει η πρόταση των δανειστών προς την Κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει στην ηλεκτρονική του έκδοση "Το Βήμα". Στο συντελεστή 11% θα μπουν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται κατάργηση μειώσεων ειδικά σε νησιά καθώς και περιορισμός του αριθμού των εξαιρέσεων που υφίσταται αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον ΦΠΑ

Επιπλέον οι δανειστές ζητούν σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυξημένη συμμετοχή συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων και «περαιτέρω άμεσα βήματα» στο συνταξιοδοτικό ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) με  νέο σύστημα  που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

Παράλληλα, ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% στην συνέχεια. Προτείνουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό και ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις αν υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.

Απαιτούν διατήρηση φόρου τύπου ΕΝΦΙΑ και το 2016 ή εναλλακτικά την αύξηση της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος για να διασφαλιστούν 2,65 δισ. ευρώ. Ζητούν 100% προκαταβολή στην παρακράτηση φόρου επιχειρήσεων, κατάργηση ειδικών καθεστώτων αγροτών και των εκπτώσεων/επιδομάτων στο πετρέλαιο θέρμανσης και το  αγροτικό ντίζελ.   

Επιπρόσθετα, ζητούν από το 2016 εφαρμογή του νέου μισθολογίου, αναδιάρθρωση επιδομάτων, επιβολή ορίων στις αμοιβές και στο προσωπικό συμβατών με το μνημόνιο έως και το 2019. Ζητούν επίσης αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με "Το Βήμα", η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα: Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο αφορά πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.  

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επέστρεψε ως απαράδεκτα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα που ζητούν οι θεσμοί, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για να "καταλήξουμε σε μια ρεαλιστική συμφωνία". 

Μέτρα 3 δισ. ευρώ
Ειδικότερα, όπως αναφέρει "Το Βήμα" στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα. Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο). 

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές φέρονται να ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων. 

Συντάξεις
Επίσης, ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). 

Συγκεκριμένα προτείνουν:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).
-Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  
-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

Τσίπρας: Ακραία μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του το απόγευμα της Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό από πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τη Βουλή για τις προτάσεις των εταίρων το απόγευμα της Παρασκευής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, in.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο-Πού οφείλεται η εξασθένιση