Powered by

Αναστασιάδης: Σε χρόνο ρεκόρ σταματήσαμε τον κατήφορο

Στα όσα έχουν γίνει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και όσα πρέπει από δω κι έπειτα να γίνουν αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων.

Ο Πρόεδρος αρχικά σημείωσε: «Πέρασαν 26 μήνες από το δίλλημα ή άτακτη χρεωκοπία ή μια επώδυνη, αλλά σωτήρια για την Κύπρο συμφωνία με τους θεσμούς. Έκτοτε δουλέψαμε σκληρά, με πείσμα, αλλά και αποφασιστικότητα. Σήμερα βλέπουμε αυτή  την προσπάθεια να αποδίδει. Καταφέραμε μέσα σε χρόνο ρεκόρ όχι μόνο να σταματήσουμε τον καταστροφικό κατήφορο των δημοσίων οικονομικών, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως έχουμε πια έναν υγιή ισολογισμό, με θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες».

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια καταγράψαμε στο πρώτο τρίμηνο του 2015 θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Το 2014 παρουσιάσαμε, επίσης, για πρώτη φορά ύστερα από πολλών χρόνων ύφεσης, πρωτογενές πλεόνασμα. Ανακόψαμε τη δραματική αύξηση της ανεργίας καταφέρνοντας να τη συγκρατήσουμε, με ορατή τη δυνατότητα μείωσής της στο σύντομο μέλλον».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Σταθεροποιήσαμε το κλυδωνιζόμενο, όσο ποτέ άλλοτε, τραπεζικό μας σύστημα και καταφέραμε το κράτος να επανακτήσει την καταξίωση και την αξιοπιστία του έναντι των πιστωτών της και της αγοράς. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε τη δυνατότητα να δανείζεται με λογικά πια επιτόκια, σημαντικά χαμηλότερα, βεβαίως, μέσα σε ένα διάστημα τριών χρόνων. Χάρη αναφοράς να πω πως προ τριών χρόνων, όταν αναλαμβάναμε τη διακυβέρνηση το ελάχιστο δυνατόν επιτόκιο εφόσον βρισκόμασταν εκτός αγορών έφτανε το 14% με 15%, ενώ σήμερα περιορίζεται κάτω από το 3%».

Στη συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι βεβαίως αυτά που καταγράφουν οι οικονομικοί δείκτες, πολύ λίγο έχουν αγγίξει ακόμη τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είτε είναι επιχειρηματίες είτε απλοί εργαζόμενοι. «Και αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα θα πρέπει να βάλουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Και ναι μεν παρουσιάζονται τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας να ξαναβρίσκουν το βηματισμό τους και την αξιοπιστία τους, την ίδια ώρα, όμως, δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που οι ευάλωτες ομάδες, αλλά και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων δεν  γίνεται με λόγια και εύηχα συνθήματα. Απαιτεί οργάνωση, πειστική προσπάθεια, γιατί  κανένας κάτοχος κεφαλαίων δεν θα έπαιρνε περισσότερο από το λογικό ρίσκο για την επένδυση του. Απαιτεί ένα ελκυστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. «Απαιτεί ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Απαιτεί μία πιο σύγχρονη Δημόσια  Υπηρεσία» ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Φιλοδοξώ σύντομα να περιορίσουμε σημαντικά το μεγαλύτερο σας εφιάλτη: Τη γραφειοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την πολυνομοθεσία και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως ανάχωμα στην προσπάθεια μας για προσέλκυση επενδύσεων».

«Από δικής μας πλευράς προχωρήσαμε σε άμεσες δράσεις και συντονισμένες πολιτικές, παράλληλα με όσα προσπαθούμε να επιτύχουμε. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, αφού ακούω  εύλογα την κριτική ότι υποσχέθηκα το ένα ή το άλλο. Ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης δεν εξαντλείται τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης όταν έχεις μείζονα προβλήματα να αντιμετωπίσεις. Απαιτείται ένας χρονικός ορίζοντας και αυτό είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Με όλα όσα είπα προηγουμένως πιστεύω ότι μπορώ να σταθώ απέναντι σας και να σας κοιτάξω στα μάτια ως ένας ειλικρινής και έντιμος συνεργάτης».

Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Ανοίξαμε τον δρόμο με τις συνεργασίες που οικοδομούμε με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, βεβαίως, αλλά και τις άλλες χώρες της περιοχής  μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν λειτουργούμε στη λογική του άξονα ή του αντι-τουρκικού τόξου. Οικοδομούμε συνεργασίες ανοικτές για όλους και  στηριγμένες σε οικουμενικές αρχές και διεθνείς συμφωνίες. Η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη να εμπλουτίσει αυτό το σύστημα γεφυρών ειρήνης».

Καταληκτικά ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: «Είναι κοινώς αποδεχτό πως η Κύπρος, με λυμένο το Κυπριακό θα καταστεί η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή μας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υψηλού επιπέδου υποδομές, τις νομοθεσίες και το προσωπικό που διαθέτουμε δημιουργεί επιπρόσθετα κίνητρα στους ξένους, αλλά και στους ντόπιους επενδυτές. Βρισκόμαστε στην πορεία για να διαμορφώσουμε αυτό το μέλλον και σε αυτή την πορεία εσείς, οι επιχειρηματίες, έχετε το δικό σας ρόλο να διαδραματίσετε. Όπως και στο παρελθόν, όπως και στο παρόν, αλλά, πιστεύω, και στο άμεσο μέλλον θα είστε οι στυλοβάτες της οικονομίας μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλετε».

Δειτε Επισης

ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα