Powered by

Και οι οίκοι αξιολόγησης στο ελληνικό δράμα

Υποβάθμιση της Ελλάδας από τους Standard & Poor's και των ελληνικών τραπεζών από τους Moody's επεφύλαξε το βράδυκ της Δευτέρας, 29 Ιουνίου, για τη χώρα, ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές και οι δανειστές της Ελλάδας αρνήθηκαν εκ νέου παράταση του προγράμματος για το κράτος.

Ο οίκος Standard & Poor;s υποβάθμισε την Ελλάδα στην αξιολόγηση «CCC-», διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε «αρνητικό».

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε «CCC-» από «CCC» προηγουμένως, την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει σε «C», ενώ το outlook (προοπτικές) σε «αρνητικό».

Ακόμα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ερμηνεύει την απόφαση της κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα ως «περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δίδει προτεραιότητα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής εις βάρος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της αποπληρωμής εμπορικών χρεών και της παραμονής της χώρας ως μέλος της ευρωζώνης».

Κατά την δική μας εκτίμηση, συνεχίζει η S&P, η πιθανότητα να τεθεί τώρα η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης είναι περίπου 50%.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας σε βάθος έξι μηνών θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.
Το «αρνητικό» outlook, εξηγεί η S&P, αντανακλά την προοπτική υποβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης στην κατηγορία «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) εντός των επόμενων έξι μηνών.

Υποβάθμιση τραπεζών από τους Fitch
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της "μερικής χρεοκοπίας" (Restricted Default, RD) μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, υποβαθμίστηκαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank Εργασίας και η Alpha Bank τόσο για τα μακροπρόθεσμα όσο και για τα βραχυπρόθεσμα αξιόγραφά τους στη βαθμίδα RD από CCC και C αντίστοιχα.

Η ενέργεια αυτή του οίκου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, αντανακλά την άποψή του ότι "οι τράπεζες αυτές έχουν καταρρεύσει και θα κήρυτταν πτώχευση εάν δεν επιβάλλονταν έλεγχοι κεφαλαίων, ενόψει της μεγάλης εκταμίευσης καταθέσεων και της απόφασης της  την 28η Ιουνίου να μην αυξήσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA)", όπως ανέφερε ο Fitch.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής