Powered by

Φόβοι για έλλειψη βασικών αγαθών οι ελληνικές επιχειρήσεις

Με «δεμένα τα χέρια» βρίσκονται από τη Δευτέρα (29/6) και για μία εβδομάδα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίων, ουσιαστικά, «παγώνει» οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με το εξωτερικό, την ώρα που οι καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα για να προμηθευτούν βασικά προϊόντα.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στα ελληνικά καταστήματα είτε είναι εισαγόμενο, είτε παρασκευάζεται με εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις, ακόμα και βασικών προϊόντων, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, επισημαίνει: «Το ανησυχητικό είναι οι διαδικασίες των καθημερινών λειτουργιών της κάθε επιχείρησης. Από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές στο εξωτερικό, αναλογιζόμενοι ότι έχουμε μία οικονομία η οποία δεν έχει μία δυνατή παραγωγική βάση, δεν μπορεί να είναι αυτοτελής, άρα υπάρχει μεγάλο βάρος στο εισαγωγικό εμπόριο, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.»

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκροτήθηκε Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, προκειμένου να διευκολυνθούν συναλλαγές που «κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών.»

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου. Παράγοντες της αγοράς φοβούνται την αντίδραση των επενδυτών και μαζικές πωλήσεις, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα τερματικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπολος, με δήλωσή του στο euronews, επισημαίνει ότι η πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών:

«Για αυτό λέμε ότι είναι προσωρινά τα μέτρα, ότι, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση το χρηματιστήριο, όπως είναι η φυσιολογική του μορφή, θα ανοίξει πάλι και θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα ανοίξει, θα δείξουν κατά πόσο ανακτήθηκε ή θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει.»

Ήδη, κάποιες επιχειρήσεις έδωσαν στους εργαζόμενους υποχρεωτική άδεια μίας εβδομάδας, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Από την Αθήνα, η δημοσιογράφος Συμέλα Τουχτίδου μεταδίδει: «Η επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας απευθύνει ύστατη έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για υπευθυνότητα, που θα οδηγήσει, έστω και αυτή την εβδομάδα, σε μία λύση και θα αποτρέψει τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.»

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής