Powered by

Φόβοι για έλλειψη βασικών αγαθών οι ελληνικές επιχειρήσεις

Με «δεμένα τα χέρια» βρίσκονται από τη Δευτέρα (29/6) και για μία εβδομάδα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίων, ουσιαστικά, «παγώνει» οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με το εξωτερικό, την ώρα που οι καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα για να προμηθευτούν βασικά προϊόντα.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στα ελληνικά καταστήματα είτε είναι εισαγόμενο, είτε παρασκευάζεται με εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις, ακόμα και βασικών προϊόντων, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, επισημαίνει: «Το ανησυχητικό είναι οι διαδικασίες των καθημερινών λειτουργιών της κάθε επιχείρησης. Από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές στο εξωτερικό, αναλογιζόμενοι ότι έχουμε μία οικονομία η οποία δεν έχει μία δυνατή παραγωγική βάση, δεν μπορεί να είναι αυτοτελής, άρα υπάρχει μεγάλο βάρος στο εισαγωγικό εμπόριο, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.»

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκροτήθηκε Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, προκειμένου να διευκολυνθούν συναλλαγές που «κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών.»

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου. Παράγοντες της αγοράς φοβούνται την αντίδραση των επενδυτών και μαζικές πωλήσεις, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα τερματικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπολος, με δήλωσή του στο euronews, επισημαίνει ότι η πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών:

«Για αυτό λέμε ότι είναι προσωρινά τα μέτρα, ότι, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση το χρηματιστήριο, όπως είναι η φυσιολογική του μορφή, θα ανοίξει πάλι και θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα ανοίξει, θα δείξουν κατά πόσο ανακτήθηκε ή θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει.»

Ήδη, κάποιες επιχειρήσεις έδωσαν στους εργαζόμενους υποχρεωτική άδεια μίας εβδομάδας, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Από την Αθήνα, η δημοσιογράφος Συμέλα Τουχτίδου μεταδίδει: «Η επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας απευθύνει ύστατη έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για υπευθυνότητα, που θα οδηγήσει, έστω και αυτή την εβδομάδα, σε μία λύση και θα αποτρέψει τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.»

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης