Powered by

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η ελληνική κρίση

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά sites βρίσκεται η ελληνική κρίση χρέους. Πολλά απ’ αυτά διαθέτουν μάλιστα, ξεχωριστό ειδησεογραφικό τμήμα, καθώς και συνεχή ροή, απευθείας από την Ελλάδα.

Πρώτο θέμα στο BloombergBusiness την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 ήταν οι προθέσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν την Ελλάδα, αλλά δηλώνουν πως δεν θα κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις. Σε άλλο τίτλο, η Ελλάδα προσπαθεί να αψηφήσει τον ιστορικό κανόνα που θέλει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων να μην δουλεύουν. «Η Ελλάδα γιορτάζει, καθώς η οικονομία βυθίζεται» και «Αυτοί οι Έλληνες κάνουν πάρτι», είναι μερικοί από τους τίτλους ειδήσεων. Φιλοξενείται επίσης, βίντεο-συνέντευξη του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σαπουνά, με εικόνες από πανό με συνθήματα και γκράφιτι κατά της λιτότητας από τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Το Bloomberg έχει ακόμη, σχεδιάσει πως θα έμοιαζε η ελληνική δραχμή στο μέλλον σε σχέση με το γερμανικό μάρκο σε ένα περιβάλλον χωρίς ευρώ, καταγράφοντας την πορεία των δύο νομισμάτων στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα, όπως τονίζει θα είναι «επώδυνο».

Στο Reuters επίσης, πρώτο θέμα ήταην η ελληνική κρίση, όπου παρουσιάζονται εικόνες από συνταξιούχους στην Κρήτη έξω από αυτόματες ταμειακές μηχανές. Η πόρτα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος είναι κλειστή και ο κόσμος διαπληκτίζεται με υπάλληλο της τράπεζας.

Σε άλλο θέμα, το Reuters σκιαγραφεί το ελληνικό χρέος που φθάνει το ύψος των 242.8 δις ευρώ και επεξηγεί σε ποιους χρωστάει η Ελλάδα και πόσα.

Το πρώτο θέμα του Ecconomist τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έφερε τον τίτλο «Η ελληνική κρίση εξαπλώνεται» με υπότιτλο «Πουλήστε την Ευρώπη». Γίνεται αναφορά στη μεγάλη πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών που αντανακλούν τις ειδήσεις του Σαββατοκύριακου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ακόμα, η αλλαγή διάθεσης των επενδυτών, η αισιοδοξία των οποίων για τη θετική έκβαση της συμφωνίας, μετατράπηκε σε φόβο από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η Wall Street Journal δίνει γενικές πληροφορίες για το δημοψήφισμα απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, γιατί και πότε η Ελλάδα κάνει δημοψήφισμα, ποιο είναι το πιθανό επακόλουθο και τι σημαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, ένα «όχι» θέτει την Ελλάδα στο μονοπάτι εξόδου από το ευρώ, ενώ ένα «ναι» δίνει την ευκαιρία για «ανάσταση» από τη χρεοκοπία.

Από την άλλη, οι Financial Times αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πως η συμφωνία που καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον αρθρογράφο να προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και κατ’ επέκταση, γιατί να προχωρήσει την Κυριακή 5 Ιουλίου, αφού το πρόγραμμα στήριξης θα έχει πια λήξει.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας