Powered by

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η ελληνική κρίση

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά sites βρίσκεται η ελληνική κρίση χρέους. Πολλά απ’ αυτά διαθέτουν μάλιστα, ξεχωριστό ειδησεογραφικό τμήμα, καθώς και συνεχή ροή, απευθείας από την Ελλάδα.

Πρώτο θέμα στο BloombergBusiness την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 ήταν οι προθέσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν την Ελλάδα, αλλά δηλώνουν πως δεν θα κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις. Σε άλλο τίτλο, η Ελλάδα προσπαθεί να αψηφήσει τον ιστορικό κανόνα που θέλει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων να μην δουλεύουν. «Η Ελλάδα γιορτάζει, καθώς η οικονομία βυθίζεται» και «Αυτοί οι Έλληνες κάνουν πάρτι», είναι μερικοί από τους τίτλους ειδήσεων. Φιλοξενείται επίσης, βίντεο-συνέντευξη του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σαπουνά, με εικόνες από πανό με συνθήματα και γκράφιτι κατά της λιτότητας από τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Το Bloomberg έχει ακόμη, σχεδιάσει πως θα έμοιαζε η ελληνική δραχμή στο μέλλον σε σχέση με το γερμανικό μάρκο σε ένα περιβάλλον χωρίς ευρώ, καταγράφοντας την πορεία των δύο νομισμάτων στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα, όπως τονίζει θα είναι «επώδυνο».

Στο Reuters επίσης, πρώτο θέμα ήταην η ελληνική κρίση, όπου παρουσιάζονται εικόνες από συνταξιούχους στην Κρήτη έξω από αυτόματες ταμειακές μηχανές. Η πόρτα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος είναι κλειστή και ο κόσμος διαπληκτίζεται με υπάλληλο της τράπεζας.

Σε άλλο θέμα, το Reuters σκιαγραφεί το ελληνικό χρέος που φθάνει το ύψος των 242.8 δις ευρώ και επεξηγεί σε ποιους χρωστάει η Ελλάδα και πόσα.

Το πρώτο θέμα του Ecconomist τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έφερε τον τίτλο «Η ελληνική κρίση εξαπλώνεται» με υπότιτλο «Πουλήστε την Ευρώπη». Γίνεται αναφορά στη μεγάλη πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών που αντανακλούν τις ειδήσεις του Σαββατοκύριακου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ακόμα, η αλλαγή διάθεσης των επενδυτών, η αισιοδοξία των οποίων για τη θετική έκβαση της συμφωνίας, μετατράπηκε σε φόβο από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η Wall Street Journal δίνει γενικές πληροφορίες για το δημοψήφισμα απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, γιατί και πότε η Ελλάδα κάνει δημοψήφισμα, ποιο είναι το πιθανό επακόλουθο και τι σημαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, ένα «όχι» θέτει την Ελλάδα στο μονοπάτι εξόδου από το ευρώ, ενώ ένα «ναι» δίνει την ευκαιρία για «ανάσταση» από τη χρεοκοπία.

Από την άλλη, οι Financial Times αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πως η συμφωνία που καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον αρθρογράφο να προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και κατ’ επέκταση, γιατί να προχωρήσει την Κυριακή 5 Ιουλίου, αφού το πρόγραμμα στήριξης θα έχει πια λήξει.

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης