Powered by

Ο ρόλος του Αναστασιάδη την τελευταία στιγμή

Αργά τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλιεύσει πληροφορίες αναφορικά με τις τελικές προθέσεις της Αθήνας και τι είναι αυτά που ζητά από τους δανειστές, με σκοπό μεταφοράς των μηνυμάτων στο μέτωπο των Ευρωπαίων εταίρων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη θέση επικοινωνίας με Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Άγκελα Μέρκελ, άφησε μήνυμα για τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ επέστρεψε το τηλεφώνημα σε μισή ώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε συγκεκριμένες θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα παίρνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις για αξιολόγησή τους, αφού η κατάσταση κρίνεται –μέχρι αυτή την ώρα- ως εξαιρετικά κρίσιμη. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς διαβιβάστηκαν και σε άλλους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την εκτίμησή της για τις κινήσεις Αναστασιάδη, ενώ μετέφερε θερμές ευχαριστίες για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται παράλληλα ότι το μεσημέρι της Τρίτης, 30 Ιουνίου, προκύπτουν ειδήσεις από ελληνικά ΜΜΕ οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχει αφενός έντονη κινητικότητα για το ελληνικό ζήτημα και αφετέρου σκέψεις από την ελληνική κυβέρνηση για αποδοχή προτάσεων από την Κομισιόν, που έχουν διαβιβαστεί από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας.

Πάντως, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για άρνηση αποδοχής από τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλα αυτά τα ρεπορτάζ έχουν διαφοροποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης. Την ίδια ώρα διττές είναι οι πληροφορίες αναφορικά με τη διεαγωγή ή μη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Οι εξελίξεις των επόμενων ωρών θα ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό που θα οδηγηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας