Tο μεγάλο πρώτο βήμα για ΓεΣΥ
06:49 - 03 Ιουνίου 2015
Το ΓεΣΥ φαίνεται να βγαίνει από τον πάγο, εφόσον το πρώτο βήμα που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων μπήκε στο προσκήνιο και θα αποτελέσει το νέο καυτό θέμα αντιπαράθεσης στη Βουλή. Στόχος είναι η έναρξη της αυτονόμησης την πρώτη μέρα του 2016.
Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής επιχειρεί να δώσει στα δημόσια νοσηλευτήρια την ευελιξία που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου δόθηκε τον Οκτώβριο στη δημοσιότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο θα έχει κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο η φιλοσοφία του θα παραμένει η ίδια. Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εργάζονται πυρετωδώς μαζί με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας ώστε να ενσωματώσουν εισηγήσεις στο νομοσχέδιο που προέκυψαν από το δημόσιο διάλογο αλλά και προτάσεις τεχνικής φύσης.
Παράλληλα, έγιναν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και με τα υπόλοιπα τμήματα της Κυβέρνησης, το Τμήμα δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το Υπουργείο Οικονομικών, τη Γενική Λογίστρια και τη Γενική Εισαγγελία.
Με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας τα πέντε Γενικά Νοσοκομεία που λειτουργούν σήμερα, καθώς και το Μακάρειο Νοσοκομείο, μετεξελίσσονται σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Αυτή η αλλαγή γίνεται με στόχο να χειρίζεται η κάθε οντότητα τον προϋπολογισμό μόνη της με τελικό στόχο τη δημιουργία οικονομικών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας με σύγχρονο μοντέλο διοίκησης και ορθολογισμό των δαπανών.
Θα βουλιάξουν τα δημόσια οικονομικά;
Η υλοποίηση του ΓεΣΥ χωρίς προσεχτικό προγραμματισμό μπορεί να τινάξει τα δημόσια οικονομικά στον αέρα. Μάλιστα, σημείο του νομοσχεδίου που δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις αφορά τη διαχείριση των budget. Όπως αναφερόταν στο προσχέδιο, κατά τα πρώτα τρία έτη από την έναρξη της λειτουργίας των αυτόνομων Οργανισμών, τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό των Οργανισμών θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ κατά τον τρίτο χρόνο τα οικονομικά των οργανισμών θα επαναξιολογηθούν. Όπως μας αναφέρθηκε, αυτό το σημείο θα παραμείνει στο επικαιροποιημένο νομοσχέδιο, ωστόσο μέχρι να ενταχθούν όλοι σε περιβάλλον ΓεΣΥ, τα budget θα χρηματοδοτούνται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας.
Tεστ βιωσιμότητας
Πάντως, το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών έχουν διενεργήσει ασκήσεις επί χάρτου που δείχνουν την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ κι έχουν δώσει σε λεπτομέρεια τα έξοδα των δημόσιων νοσηλευτηρίων καθώς και τα υπολογιζόμενα έσοδα των νοσηλευτηρίων σε καθεστώς ΓεΣΥ. Αυτή η μελέτη έχει δοθεί στην Τρόικα και βάσει αυτής εξετάστηκε το ενδεχόμενο ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ασθενών να μετακινηθεί από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως μόνο μέσω της αυτονόμησης- που θα είναι η πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ-θα φανούν τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά κόστη. Η αυτονόμηση θα αποτελέσει τεστ βιωσιμότητας για να προετοιμαστούν τα νοσηλευτήρια στη λειτουργία τους σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε, αυτό που ανησυχεί τους αρμόδιους Υπουργούς δεν είναι η βιωσιμότητα των νοσοκομείων, καθώς είναι πεπεισμένοι πως αυτό μπορεί να ρυθμιστεί. "Προηγουμένως πληρώναμε όσα κόστιζαν, τώρα θα πρέπει τα νοσηλευτήρια να λειτουργούν με βάση τα έσοδά τους. Μπορεί να γίνουν βιώσιμα τα κρατικά νοσηλευτήρια, εφόσον η Διοίκηση αναλάβει την οικονομική ευθύνη και γίνουν πιο ανταγωνιστικά", μάς αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα για τα εργασιακά
Αναφορικά με τα εργασιακά, το νομοσχέδιο θα καταγράφει τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης αλλά και είναι συμβατές με τη γνωμάτευση που ζητήθηκε επί τούτου από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Ο ρόλος του ΟΑΥ
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα βγει σε πρόσφορες εντός των επόμενων δύο μηνών, ορίζοντας χρονοδιαγράμματα εξασφάλισης του λογισμικού, σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση το λογισμικό θα περιλαμβάνει τους προσωπικούς ιατρούς, τους ειδικούς ιατρούς, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ στη δεύτερη φάση το λογισμικό θα καλύπτει την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και τους άλλους επαγγελματίες υγείας.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα πρέπει να ολοκληρώσει την ετοιμασία των κανονισμών του Νομοσχεδίου, τη συμφωνία για τις συνεισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων καθώς και τη συμφωνία με τους παρόχους της υγείας, τους ιατρούς και τα νοσηλευτήρια.
Ηλεκτρονική υγεία 35 εκατ. ευρώ
Το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην επέκταση της εφαρμογής ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Τα προγράμματα της ηλεκτρονικής υγείας έχουν κοστολογηθεί γύρω στα €35 εκατ., εκ των οποίων τα €10,5 εκ αφορούν το λογισμικό του ΓΕΣΥ και έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ.