Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για «φρέσκο» δανεισμό

Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας εμφανίζονται οι τράπεζες. Στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά, ικανοποιώντας ανάγκες καταναλωτικής φύσεως. Όπως δήλωσε στο InBusinessNews o Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Γεώργιος Γεωργίου, κύριο κριτήριο αξιολόγησης για τη χορήγηση νέων δανείων είναι η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νόμο των εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας ως τη βάση για το «ξεκαθάρισμα» των προθέσεων των δανειοληπτών. Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργίου παρουσιάζεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας η οποία ήδη δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για νέες χορηγήσεις δανείων το 2015;
Οι τράπεζες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. Αρκετές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν καινούργια σχέδια χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες κυρίως θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες καταναλωτικής φύσεως, όπως στεγαστικά δάνεια και δάνεια αγοράς αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ειδών. Αυτό δεν αποκλείει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, φτάνει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν επιχειρηματικό πλάνο και οικονομικές καταστάσεις και να παρουσιάζουν θετική προοπτική. Η δανειοδότηση φυσικών προσώπων θα κρίνεται με βάση το καθαρό τους εισόδημα και τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό του ύψους και χρονοδιαγράμματος των δόσεων.

Πώς θεωρείτε ότι ο νόμος περί εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα διαμορφώσει το σκηνικό στην αποπληρωμή των δανείων;
Ο νόμος περί εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο για κοινές, βιώσιμες λύσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη βάση για το «ξεκαθάρισμα» των προθέσεων των δανειοληπτών. Θα διαφανεί ποιοι δανειολήπτες ήταν διαχρονικά αδιάφοροι έναντι των υποχρεώσεων τους. Έτσι το νέο πλαίσιο θα ασκήσει πίεση στους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής για διευθέτηση των υποχρεώσεών τους.

Ποια πορεία βλέπετε να διαγράφουν τα δημόσια οικονομικά τα οποία επηρεάζουν και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο;
Οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ θετικές ειδικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων του μνημονίου, την «απελευθέρωση» της δόσης από το Eurogroup και την άντληση εσόδων από ξένες αγορές με την έκδοση κρατικών ομολόγων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι από το τέλος του 2015 η Κύπρος θα βρίσκεται σε τροχιά θετικού ρυθμού ανάπτυξης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι, παρά τις προκλήσεις που δέχτηκε και δέχεται η κυπριακή οικονομία, έχουμε βγει εκτός κρίσης και βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Πότε θεωρείτε ότι θα ολοκληρωθεί ο πρώιμος –αυτή τη στιγμή- διάλογος που έχει αρχίσει μεταξύ τραπεζών και εργαζομένων;
Οι συλλογικές συμβάσεις των τραπεζικών υπαλλήλων λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχίσουν με σκοπό την εύρεση της καλύτερης κοινής κι αποδεκτής λύσης πριν τη λήξη των συμβάσεων.

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη