Powered by

Έντονη κινητικότητα ΗΠΑ για το ελληνικό ζήτημα

Ενδείξεις για σημαντική πρωτοβουλία από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης για επανάληψη των προσπαθειών για συμφωνία Ελλάδα – πιστωτών, συνιστούν οι διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, υπέρ των προσπαθειών για συμφωνία, ενόψει του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις ΗΠΑ, "ο κ. Λιού σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και οι πιστωτές της να βρουν μια βιώσιμη λύση που βάζει Ελλάδα σε μια πορεία προς την εξυγίανση και την ανάκαμψη εντός της ευρωζώνης".

Ακόμη ο κ. Λιού σημείωσε ότι είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη λύσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μέχρι την 5η Ιουλίου του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας.

«Ο κ. Λιού υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην πορεία προς το δημοψήφισμα. Ο κ. Λιού προσφέρθηκε να παραμείνει σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», σημειώνεται.

Πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ ο Τζακ Λιού και ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

«Ο κ. Λιού συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό  Τσίπρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Ελλάδα να συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τον προγραμματισμό μιας τραπεζικής αργίας και ελέγχων κεφαλαίων, όπως απαιτείται. Ξεχωριστά, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν επίσης έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», σημείωσαν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής