Powered by

Γιούνκερ: Δεν είναι πόκερ με νικητές και χαμένους

«Στόχος μας σε αυτό τον χώρο που ονομάζεται Ευρώπη πρέπει να μάθουμε να προχωρούμε μπροστά παρά τις όποιες διαφορές μας. Αυτός είναι και ο μεγάλος μας στόχος. Καμία δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από κάποια άλλη και στην Ευρωζώνη είναι 19 μέλη και όχι μία εναντίον 18 ή το ανάποδο» ήταν μία από τις σημαντικότερες και αρχικές τοποθετήσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, τόνισε: «Δεν πρόκειται για παιχνίδι πόκερ, ούτε πρόκειται για μια παρτίδα κατά την οποία ένας χάνει και άλλος κερδίζει. Μέσα σε μια νύχτα η ευρωπαϊκή συνείδηση εξανεμίστηκε. Κάποτε λαϊκισμοί και κάποτε πολιτικά παιχνίδια κυρια΄ρχησαν στο προσκήνιο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε: «Αισθάνομαι προδομένος γιατί δεν ακούστηκαν όσα είπα και όσα προσπάθησα να κάνω για πολύ καιρό. Η δραματοποίηση της ασυμφωνίας ξεκίνησε από τους Έλληνες. Άκουσα να γίνεται λόγος για τελεσίγραφο και για συμφωνια take it or leave it, αλλά ποιος συμπεριφέρεται έτσι; Ήμασταν αποφασισμένοι την Παρασκευή και έτοιμοι να βρούμε μια συμφωνία».

«Οι Έλληνες πρέπει να δουν καθαρά πιο είναι το διακύβευμα στην κάλπη. Κάναμε πολλά και δεν μας αξίζει αυτή η επικριτική στάση, ούτε σε εμένα ούτε για τον κ. Ντάισελμπλουμ που έκανε ότι μπορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι είναι η αρχή της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης το βασικό διακύβευμα. «Πολλοί πέρασαν άσχημα όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος. Όλοι πήραν δύσκολα μέτρα και τα κατάφεραν. Είναι σημαντικό οι χώρες να είναι πάνω από τα κόμματα» συμπλήρωσε.

Ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Κατά κάποιον τρόπο ο ελληνικός λαός είναι πολύ αγαπητός σε εμένα. Προσπάθησα ξανά και ξανά ότι βρίσκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού τον οποίο και εμπιστεύομαι. Πρέπει να δίνουμε προσοχή στα κοινωνικά προγράμματα και έχω εμπλακεί προσωπικά στο θέμα της Ελλάδας. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι επιλογή, αλλά σε κάποια φάση δεν θα μπορώ να σταθώ απέναντι από όλους για να τους πείσω για την Ελλάδα».

«Έκανα τα πάντα για να διευκολύνω μια συμφωνία τόσο σε επίπεδο διαδικασίας όσο και σε επίπεδο ουσίας. Δεν έγινε διαδικασία στην Αθήνα και η λεγόμενη τρόικα έγινε Brussels Group για να εξετάζονται τα ελληνικά δεδομένα» σημείωσε ακόμη ο κ. Γιούνκερ.

Μάλιστα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: «Εγώ και η ομάδα μου ουδέποτε δείξαμε λιγότερο ζήλο για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Σε ότι αφορά την ουσία και το περιεχόμενο να σας υπενθυμίσω ότι καταλάβαμε προσπάθειες για λήψη κοινωνικών μέτρων και εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών».

«Ακόμη και οι Έλληνες παραδέχονται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα, εγώ έχω προτείνει να κάνουμε προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης. Παράλληλα έχουμε προτείνει μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική και πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή ο κ. Γιούνκερ τόνισε: «Η δέσμη μέτρων από τους θεσμούς και το Eurogroup σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν γρήγοροι τρόποι απεγκλωβισμού από αρνητικά και θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα γιατί είναι ακριβή η ενέργεια στη χώρα ή γιατί είναι τόσο χαμηλή η φοροεισπρακτική ικανότητα της χώρας».

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ διερωτήθηκε: «Άρα λοιπόν τι συνέβη; Όπως γνωρίζετε αποχώρησαν από τη διαπραγμάτευση. Την Παρασκευή συνεχίσαμε την εργασία μας για να βρούμε λύσεις έναντι αυτών που συζητούσαμε. Ο Ντάισελμπλουμ κι εγώ είπαμε στον Αλέξη Τσίπρα είπαμε ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».

Μάλιστα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ρώτησε: «Τι γνωρίζει ο ελληνικός λαός για τις προτάσεις μας, τι γνωρίζει για όλα όσα κάναμε, τι γνωρίζει ο ελληνικός λαός για όλες τις κινήσεις και τις προσπάθειες που έχουν γίνει; Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την αλήθεια και πρέπει να την πει για να γνωρίζει ο λαός τι θα ψηφίσει την επόμενη Κυριακή (5 Ιουλίου). Από την πλευρά μας η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή».  

«Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ¨Ναι¨ ανεξάρτητα από το ερώτημα, το οποίο μπορεί να αλλάξει. Εάν η ελληνική πλευρά θέσει ενώπιον του ελληνικού λαού την τελευταία μας πρόταση που θα συζητούσαμε το Σάββατο θα κάνει το σωστό και θα εξυπηρετήσει την αλήθεια. Θα έλεγα προς τους Έλληνες ότι δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν γιατί φοβόμαστε το θάνατο. Άρα λοιπόν πρέπει να ψηφίσουν ¨Ναι¨ γιατί οι Έλληνες πολίτες είναι υπεύθυνοι» σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μιλώντας ελληνικά ο κ. Γιούνκερ τόνισε καταληκτικά: «Η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής