Powered by

Λάβρος ο Τσίπρας κατά των δανειστών της Ελλάδας

«Τούτη την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με την Ιστορία», ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το προτεινόμενο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι εταίροι απέκλεισαν έναν ισότιμο εταίρο, την Ελλάδα, στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη, από συνεδρίαση του Eurogroup. «Είναι μια πολύ μελανή μέρα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Και δεν θα ζητήσουμε την άδεια ούτε από τον Ντάϊσελμπλουμ, ούτε από τον Σόιμπλε για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ο ίδιος», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επιγραμματικά μερικά από τα απαράδεκτα, όπως είπε, μέτρα που απαίτησαν οι δανειστές από την ελληνική πλευρά, κυρίως το ΔΝΤ το οποίο, είπε, «απαίτησε να μετριάσουμε τις απαιτήσεις μας για τη φορολόγηση του πλούτου, όπως και το να ξαναφορτώσουμε τα βάρη στους συνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους».

Πέραν αυτών των ενδεικτικών αναφορών, ο Πρωθυπουργός δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο περιεχόμενο των μέτρων που φέρεται να πρότειναν οι πιστωτές, και επί των οποίων θα κληθεί ο λαός να πάρει θέση στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.

Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, ανέφερε αρκετές φορές στη διάρκειας περίπου μιας ώρας ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, και κάλεσε την Ευρώπη να αποδεχθεί τη βούληση του ελληνικού λαού.

«Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι» τόνισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου με το ερώτημα «συμφωνείτε ή όχι με την πρόταση των θεσμών», την οποία η κυβέρνησή του απέρριψε ήδη ως απαράδεκτη.

Επέκρινε τον κ. Σαμαρά που λίγο πριν είχε χαρακτηρίσει ως «πραξικόπημα» την απόφαση της κυβέρνησης  να οδηγήσει το λαό «σε ένα επικίνδυνο για τον τόπο δημοψήφισμα», και διατύπωσε και «σοβαρή ανησυχία» για το γεγονός ότι, όπως είπε, κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαδικασία, ελπίζοντας ότι μπορεί να διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη προσφυγή στην κρίση του λαού.

Τέλος, προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθεί να μετατρέψει το δημοψήφισμα για τη δανειακή συμφωνία σε δημοψήφισμα για το νόμισμα της Ελλάδας, υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία.

Και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την κρίση του την επόμενη Κυριακή, ο κόσμος θα δώσει την απάντηση σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να απαγορεύουν σε έναν λαό να είναι κυρίαρχος για τον τόπο και το μέλλον του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής