Powered by

Αναπάντητα ερωτήματα για τις δόσεις του ΔΝΤ

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς πέραν των έμμεσων επικρίσεων που δέχθηκε το Σάββατο (27/6) από τον προκάτοχό της Ντομινίκ Στρος Καν - ο οποίος ζήτησε να επιδειχθεί ευελιξία έναντι της Ελλάδας- και ανάλογες προτροπές από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Αργεντινής, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ορατή πιθανότητα η Ελλάδα την Τρίτη (30/6) να μην πληρώσει τις τρεις δόσεις ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Οπωσδήποτε ελπίζω ότι η δόση που λήγει την Τρίτη το βράδυ θα πληρωθεί. Αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει σειρά διαδικασιών και διατυπώσεων που πρέπει να αναλάβω», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη προς το CNBC, στην οποία εξήγησε ότι μια χώρα που δεν καταβάλλει έγκαιρα τη δόση είναι σε καθυστέρηση οφειλής και δεν μπορεί να εισπράττει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε ενοχλημένη στη συνεδρίαση του Eurogroup, γιατί ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από μήνυμα στον τηλεφωνητή, αργά τα μεσάνυχτα, και όχι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει την Παρασκευή (26/6) ότι ενημέρωσε τηλεφωνικά την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την έδρα του ΔΝΤ δεν υπήρξαν δηλώσεις για τις εξελίξεις του Σαββάτου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ συμμερίζεται την ανησυχία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως και αν ακόμη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της συμφωνίας, υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή του, καθώς το ζήτημα της «ιδιοκτησίας του προγράμματος μιας χώρας» από τις Αρχές της αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχίας του.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο πιστεύουν ότι στις εξελίξεις των αμέσως 2-3 κρίσιμων 24ωρων καθοριστικό ρόλο έχει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι αποφάσεις που θα πάρει για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους το Ταμείο αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό και θα πρέπει να το λύσουν οι Θεσμοί μεταξύ τους, αλλά δεν το θεωρεί ζήτημα προτεραιότητας. Θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι απαραίτητα κούρεμα. Επίσης θεωρεί ότι η κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας είναι σε χειρότερη κατάσταση και ούτως ή άλλως θα απαιτηθεί τρίτο πρόγραμμα, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Ως γνωστόν το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει το Μάρτιο του 20016.

Το Ταμείο πιστεύει ότι είχε σημειωθεί πρόοδος αλλά οι εξελίξεις άλλαξαν την πορεία. Θεωρεί δε ότι το ίδιο και οι Θεσμοί έδειξαν ευελιξία, αντίθετα από την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «κρύωσε» στο ζήτημα κάποιων πολύ σημαντικών θεμάτων πολιτικής για τις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό το λόγο προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι μετά τις προτάσεις της Πέμπτης και τις ελληνικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν έγιναν από μέρους των θεσμών κάποιες από αυτές, όπως το ποσοστό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τη χρονική μετάθεση της εφαρμογής κάποιων μεταρρυθμίσεων.  Παρότι δεν πιστεύουν ότι το ελληνικό πακέτο ήταν βιώσιμο, καθώς στηρίζοντας περισσότερο σε φορολογικά έσοδα  και όχι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, υποστήριξαν γενικά τις ελληνικές προτάσεις, επιμένοντας σε δύο ζητήματα. Το πρώτο την ανάγκη ευρείας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και το δεύτερο ότι τα μέτρα έπρεπε να είναι στο 1% του ΑΕΠ και από τη στιγμή που αυτό δεν εκπληρωνόταν, δεν μπορούσαν να δεχθούν κάτι διαφορετικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής