Παξιμάδια Έλενας: Από το Παλιομέτοχο μέχρι την Αυστραλία
09:49 - 26 Ιουνίου 2015
Ο Γιάννης και η Έλενα Βασιλείου άρχισαν να εργάζονται σε εργαστήριο κάτω από το σπίτι τους το 1992 και κύρια ασχολία τους ήταν η παραγωγή ψωμιών. Τρία χρόνια αργότερα αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παρασκευή παξιμαδιών, χρησιμοποιώντας μια οικογενειακή συνταγή, και ίδρυσαν την εταιρεία Παξιμάδια Έλενας.
Σήμερα η εταιρεία εργοδοτεί 13 άτομα και παράγει 19 είδη παξιμαδιών σε ένα εργοστάσιο 400 τ.μ. Παράλληλα, διανέμει τα προϊόντα της σε υπεραγορές και περίπτερα, ενώ κάνει εξαγωγές σε Αυστραλία, Ελλάδα και Αγγλία. Μετά το πρώτο σοκ της κρίσης και τη μείωση της τάξεως του 30% στις εργασίες της εταιρείας, τα Παξιμάδια Έλενας βρήκαν ξανά τον εαυτό τους μέχρι το τέλος του 2013, για να τον υπερβούν το 2014 με αύξηση των πωλήσεων κατά 25%.
Μάλιστα, το 2013 προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία Χ.Α. Παπαέλληνας, η οποία ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Έλενας.
Γεύσεις από Κρήτη
Τα Παξιμάδια Έλενας προχώρησαν πρόσφατα σε αδελφοποίηση με τα Παραδοσιακά Κρητικά Προϊόντα Ερωφίλη, που ασχολούνται, επίσης, με την παραγωγή παξιμαδιών. Η καθεμία από τις εταιρείες θα δώσει από δυο προϊόντα της στην άλλη. Συγκεκριμένα, η Έλενα θα δώσει τις συνταγές των παξιμαδιών με ταχίνι και χαρουπόμελο, καθώς και τα κριτσινάκια με χαλούμι, ενώ η Ερωφίλη, με τη σειρά της, θα δώσει τις συνταγές της κριθαρένιας μπουκιάς και της κρυθαρόκουπας.
Ημερομηνίες - σταθμοί
1992 - Αρχή με την παραγωγή ψωμιού
1995 - Στροφή στα παξιμάδια
1996 - Αγορά του πρώτου φορτηγού για διανομή
2003 - Επέκταση εργοστασίου στον ίδιο χώρο
2013 - Συνεργασία με τη Χ.Α. Παπαέλληνας για τη διανομή των προϊόντων
Στάδια παραγωγής παξιμαδιών γλυκανίσου
Πρώτες ύλες: Αλεύρι, γλυκάνισο, μαυρόκοκκος, σησάμι, προζύμι, αλάτι, αρωματικά και νερό
- Αναμειγνύονται τα υλικά
- Προστίθεται το προζύμι και το νερό
- Το μείγμα ζυμώνεται για 20 λεπτά
- Το ζυμάρι μπαίνει σε μηχανή που το κόβει σε κομμάτια των 90 γραμμαρίων
- Προστίθεται το σησάμι
- Πλάθονται στρογγυλά κουλουράκια
- Ψήνονται για μια, περίπου, ώρα στους 250 βαθμούς
- Όταν ψηθούν παραμένουν στα σινιά μέχρι να κρυώσουν και ψήνονται ξανά για μια ακόμα ώρα, αφού είναι διπλοφουρνιστά
- Γίνεται έλεγχος ποιότητας
- Μπαίνουν σε δισκάκια κι έπειτα σε σακούλια, σφραγίζονται και ελέγχονται με ανιχνευτή για τυχόν μεταλλικά υπολείμματα
- Τέλος, τοποθετούνται σε κιβώτια των 12
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: HARRIS KYPRIANOU