Παξιμάδια Έλενας: Από το Παλιομέτοχο μέχρι την Αυστραλία

Ο Γιάννης και η Έλενα Βασιλείου άρχισαν να εργάζονται σε εργαστήριο κάτω από το σπίτι τους το 1992 και κύρια ασχολία τους ήταν η παραγωγή ψωμιών. Τρία χρόνια αργότερα αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παρασκευή παξιμαδιών, χρησιμοποιώντας μια οικογενειακή συνταγή, και ίδρυσαν την εταιρεία Παξιμάδια Έλενας.

 Σήμερα η εταιρεία εργοδοτεί 13 άτομα και παράγει 19 είδη παξιμαδιών σε ένα εργοστάσιο 400 τ.μ. Παράλληλα, διανέμει τα προϊόντα της σε υπεραγορές και περίπτερα, ενώ κάνει εξαγωγές σε Αυστραλία, Ελλάδα και Αγγλία. Μετά το πρώτο σοκ της κρίσης και τη μείωση της τάξεως του 30% στις εργασίες της εταιρείας, τα Παξιμάδια Έλενας βρήκαν ξανά τον εαυτό τους μέχρι το τέλος του 2013, για να τον υπερβούν το 2014 με αύξηση των πωλήσεων κατά 25%.

Μάλιστα, το 2013 προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία Χ.Α. Παπαέλληνας, η οποία ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Έλενας.

Γεύσεις από Κρήτη

Τα Παξιμάδια Έλενας προχώρησαν πρόσφατα σε αδελφοποίηση με τα Παραδοσιακά Κρητικά Προϊόντα Ερωφίλη, που ασχολούνται, επίσης, με την παραγωγή παξιμαδιών. Η καθεμία από τις εταιρείες θα δώσει από δυο προϊόντα της στην άλλη. Συγκεκριμένα, η Έλενα θα δώσει τις συνταγές των παξιμαδιών με ταχίνι και χαρουπόμελο, καθώς και τα κριτσινάκια με χαλούμι, ενώ η Ερωφίλη, με τη σειρά της, θα δώσει τις συνταγές της κριθαρένιας μπουκιάς και της κρυθαρόκουπας.

Ημερομηνίες - σταθμοί

1992 - Αρχή με την παραγωγή ψωμιού

1995 - Στροφή στα παξιμάδια

1996 - Αγορά του πρώτου φορτηγού για διανομή

2003 - Επέκταση εργοστασίου στον ίδιο χώρο

2013 - Συνεργασία με τη Χ.Α. Παπαέλληνας για τη διανομή των προϊόντων

Στάδια παραγωγής παξιμαδιών γλυκανίσου

Πρώτες ύλες: Αλεύρι, γλυκάνισο, μαυρόκοκκος, σησάμι, προζύμι, αλάτι, αρωματικά και νερό

- Αναμειγνύονται τα υλικά

- Προστίθεται το προζύμι και το νερό

- Το μείγμα ζυμώνεται για 20 λεπτά

- Το ζυμάρι μπαίνει σε μηχανή που το κόβει σε κομμάτια των 90 γραμμαρίων

- Προστίθεται το σησάμι

- Πλάθονται στρογγυλά κουλουράκια

- Ψήνονται για μια, περίπου, ώρα στους 250 βαθμούς

- Όταν ψηθούν παραμένουν στα σινιά μέχρι να κρυώσουν και ψήνονται ξανά για μια ακόμα ώρα, αφού είναι διπλοφουρνιστά

- Γίνεται έλεγχος ποιότητας

- Μπαίνουν σε δισκάκια κι έπειτα σε σακούλια, σφραγίζονται και ελέγχονται με ανιχνευτή για τυχόν μεταλλικά υπολείμματα

- Τέλος, τοποθετούνται σε κιβώτια των 12

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: HARRIS KYPRIANOU

Δειτε Επισης

Η αμιγώς ηλεκτρική εξέλιξη ενός icon...Παγκόσμια πρεμιέρα για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Toyota C-HR+
Lidl Κύπρου: Η επετειακή καμπάνια για τα 15 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Κύπρο (video)
Το καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής Coligas Fast από την Aboca-Διατίθεται σε όλα τα φαρμακεία παγκύπρια
VitaPets Ltd: Γιορτάζει πέντε χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην κυπριακή αγορά
Νέα επένδυση από Frou Frou-Εκπόνησε και υλοποίησε ένα από τα σημαντικότερα project του ομίλου(pics)
Στα σκαριά η εξαγορά της Just Eat από την ολλανδική Prosus-Μεγάλο deal 4,1 δισ. ευρώ
Χρυσταλλένα Πουλλή: To brand CP Herbalist και η δύναμη της φύσης στην περιποίηση(video)
Fever-Tree: Νο1 Best Selling & No1 Top Trending mixer brand για 11η συνεχόμενη χρονιά
Tanqueray No. TEN: #1 Best Selling Gin Brand & #1 Bartenders’ Choice από το Drinks International Report 2025
Toyota Κύπρου: Ενισχύει τον στόλο της Αστυνομίας με νέα Toyota Land Cruiser-Συνέχεια της σταθερής συνεργασίας