Powered by

Βαρουφάκης: Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές λιτότητας

Σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης. Ερωτηθείς αναφορικά με τις προθέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι είναι βασική επιδίωξη η παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά με κοινωνική πολιτική.

«Κατανοώ ότι οι πιστωτές θέλουν να αποπληρωθούν αλλά πρέπει κι εσείς να αντιληφθείτε ότι προτείνουν μη βιώσιμες λύσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν αποτελεί προτεραιότητα η διευθέτηση του ύψους του ελληνικού χρέους και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε με ευθύτητα λέγοντας: «Και βέβαια! Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε μαζί με τους θεσμούς μια καινούργια οικονομική πολιτική που θα είναι πιο λειτουργική και εντός αυτού του πλαισίου θα επιδιώξουμε και αναδιάρθρωση του χρέους και τονίζω μέρους του χρέους».

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως καμία άλλη χώρα δεν πέρασε όλα ¨οσα η Ελλάδα βίωσε τα τελευταία πέντε χρόνια. «Είμαστε μακράν η χώρα με τη μεγαλύτερη λιτότητα. Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές λιτότητας κατ’ ακρίβεια. Το ΑΕΠ μειώθηκε δραματικά, οι μισθοί ακόμη περισσότερο. Όλα αυτά οδηγούν σε υφεσιακές καταστάσεις. Όλοι αναφέρονται σε μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη αλλά οι προτάσεις δεν συνάδουν με την εν λόγω θέση».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο ότι αν ακολουθούσε τις απαιτήσεις των θεσμών τότε ο ΦΠ θα σκαρφάλωνε στο 26%. «Με τίποτε δεν θα δεχόμουν κάτι τέτοιο» είπε εμφατικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο Ιρλανδός δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας και δη ο υπουργός Οικονομικών ασκεί έντονη κριτική στη στάση της Ελλάδας αναφορικά με τον διάλογο για εξεύρεση κάποιας λύσης. Ο κ. Βαρουφάκης αρχικά απάντησε ότι πρέπει οι ίδιοι να ερωτηθούν γιατί η στάση τους είναι τόσο αυστηρή έναντι της Ελλάδας.

Καταληκτικά ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε πως αναμένει ανάπτυξη όταν θα αυξηθεί ο εταιρικός φόρος από το 26% στο 29% ενώ σε άλλες χώρες, όπως στην Ιρλανδία όπως του αναφέρθηκε, είναι μόλις στο 12,5%. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Την ίδια ώρα είναι πολύ δύσκολο να περιορίζεις ακόμη περισσότερο τις συντάξεις. Άρα το πρόβλημα άπτεται γενικότερα των μέτρων λιτότητας».
 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής