Υγιές ανθρώπινο δυναμικό για υγιή οικονομία

Θα ήταν ίσως αχρείαστο να εξηγήσουμε γιατί η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό. Σαν άνθρωποι όμως τείνουμε να υποτιμούμε την αξία της και να συμπεριφερόμαστε με απερισκεψία αγνοώντας κινδύνους και συνέπειες. Αν δεν είμαστε υγιείς δεν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο. Πολλοί αισιόδοξοι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου και εμένα – θα συμφωνούσαν πως πρέπει να τη ζούμε τη ζωή και όχι απλά να υπάρχουμε. Οφείλουμε να προστατεύουμε το μυαλό και το σώμα μας για να μπορέσουμε να γευτούμε όλα όσα έχει η ζωή να μας προσφέρει. Με αυτό το σκεπτικό, προσέχοντας τον εαυτό μας έχουμε περισσότερη ενέργεια και είμαστε αναμφισβήτητα πιο παραγωγικοί.

Στις μέρες μας, έχοντας υπόψη τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές οικονομίες που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ανακάμψουν, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια σειρά από ενέργειες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Μία από αυτές θα μπορούσε να ήταν η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για να αντιμετωπίσουμε τα παρεμφερή πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από ασθένειες. Ένα υγιές ανθρώπινο δυναμικό είναι βασικό συστατικό επιτυχίας σε οποιεσδήποτε προσπάθειες ανάκαμψης. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως συστατικό στοιχείο μιας επιχείρησης και μιας χώρας είναι οι άνθρωποι. Χωρίς ένα υγιές και συνεπώς ενεργό ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ερημωμένη γη και άδεια κτίρια. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η υγεία θα πρέπει να παραμένει συνεχώς στην κορυφή της ατζέντας, ως φλέγον θέμα αντιμετώπισης στις συζητήσεις για μελλοντικά σχέδια. 

Αναμφίβολα, για τον εργαζόμενο πληθυσμό, το περιβάλλον στο οποίο περνούμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία μας. Ως επιχειρηματίες, πρέπει να δημιουργούμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την καλή υγεία του προσωπικού μας. Είναι μία από τις κύριες μας ευθύνες να προστατέψουμε τις ομάδες μας, τα άτομα που εργάζονται στις εγκαταστάσεις μας και που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας εργασίες για λογαριασμό μας.   

Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντοτε η πρόληψη. Αναμφίβολα, ένας εργασιακός χώρος πρέπει να είναι ένα περιβάλλον χωρίς άγχος, που να διατηρείται καθαρό και να υπάρχει συμμόρφωση με τις οδηγίες ασφαλείας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα πρέπει να προσφέρουμε ωφελήματα όπως πρόσβαση σε προληπτική ιατρική φροντίδα και έγκαιρη διάγνωση, συνεργασία με επαγγελματίες γιατρούς για ενημέρωση και στήριξη αλλά φυσικά και να προσπαθούμε να δημιουργούμε και να διατηρούμε καλές σχέσεις μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού για να αποφεύγεται η σωματοποίηση της ψυχικής έντασης.   

Τέλος, θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να προωθήσουμε τη φιλοσοφία της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Για να συνάδουμε με αυτή τη φιλοσοφία, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας να συμπεριλαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής άσκηση στην καθημερινότητά τους και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες που οργανώνουμε γι’ αυτούς που να έχουν να κάνουν με φυσική άσκηση. Από πλευράς μας, στην FXTM, εκτός από τη συνεχή παροχή φρέσκων φρούτων σε όλους τους υπαλλήλους, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να οργανώνουμε τουρνουά ποδοσφαίρου, αναρρίχηση, ακόμα και καταδύσεις για να ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας να παραμένουν σε φόρμα. Εξάλλου, οι Αρχαίοι Έλληνες σοφά ενθάρρυναν την ανθρωπότητα να ασκείται με το κλασικό «Νους υγιείς εν σώματι υγιή». Χιλιάδες χρόνια μετά και τα σοφά τους λόγια ακόμα θεωρούνται η καλύτερη περιγραφή του ευ ζην.

Σημείωση: Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου περιλαμβάνει προσωπικές απόψεις και ιδέες και δεν θα πρέπει να ληφθούν ή να παρερμηνευθούν ως επενδυτική συμβουλή.

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία