Powered by

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα (videos)

Για δύο μέρες συνεχίζεται το ελληνικό θρίλερ σε σχέση με τη συμφωνία που επιδιώκεται ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές. Μετά την αποτυχία στο Eurogroup της Τετάρτης, 24 Ιουνίου, το σώμα συνέρχεται εκ νέου προκειμένου να ξεκαθαριστεί πού βρίσκεται η ελληνική πλευρά και πού οι δανειστές της σε σχέση με τα προτεινόμενα μέτρα. Το ενδεχόμενο συμφωνίας φαντάζει απομακρυσμένο, την ώρα που ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται.

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ ανέτρεψε το θετικό κλίμα της Δευτέρας, 22 Ιουνίου, ενώ το Eurogroup –με τα τωρινά δεδομένα- δεν υπολογίζεται να επιφέρει κάποια εξέλιξη σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.

Πληροφορίες του InBusinessNews από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά μακριά και οι όποιες προτάσεις. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά έστειλε έγγραφο με τις θέσεις της επί του κειμένου του ΔΝΤ γύρω στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης (25/6). Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που προσέρχονται στο Eurogroup τονίζουν ότι δεν είχαν χρόνο για μελέτη των ελληνικών προτάσεων.

Πάντως, ο προγραμματισμός για έναρξη των εργασιών του έκτακτου Eurogroup ήταν για τις 2 (ώρα Κύπρου) ωστόσο ο εν λόγω προγραμματισμός ανετράπη, ένδειξη των ζυμώσεων που γίνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στην ελληνική πλευρά αλλά και στο στρατόπεδο των δανειστών.

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε τις θέσεις των θεσμών, να ακούσουμε και την Ελλάδα  
Προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρία του Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρουσιαστούν οι θέσεις των θεσμών. Παράλληλα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι θέσεις της Ελλάδας επί του εν λόγω κειμένου και αυτές θα ακουστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οδεύοντας προς την αίθουσα της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε ποιες είναι οι προσδοκίες του από το έκτακτο Eurogroup με τον πρόεδρο του σώματος να απαντά: «Σκληρή δουλειά!».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup τόνισε: «Εδώ και 24 ώρες δουλεύουμε πάνω σε ένα έγγραφο προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία. Στόχος είναι να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ίσως σκληρές αλλά αναγκαίες για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία σε καλύτερες μέρες. Γνωρίζουμε πλέον καλά την ελληνική πλευρά και μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Θα φτάσουμε σε συμφωνία».
 

Λαγκάρντ: Έχουμε κοινό έγγραφο των θεσμών αλλά η ελληνική πλευρά είναι μακριά
Σύντομη αλλά αυστηρή ήταν η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα: «Εδώ και τρεις εβδομάδες επεξεργαζόμαστε κείμενο το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας των θεσμών. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά βρίσκεται μακριά και χρειάζεται να κάνουμε πολύ και σκληρή δουλειά ακόμη».

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής