Powered by

Συμφωνία στη σκακιέρα δανειστών και Ελλάδας

Την ώρα που όλο και πιο θετικές είναι οι ενδείξεις για κατάληξη σε συμβιβασμό μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών της, στη χύτρα της συμφωνίας προστίθενται κι άλλα, ελληνικά υλικά τα οποία ασκούν πλέον ισχυρές πιέσεις. Οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας είναι έντονες, με τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να κάνουν λόγο για αχρείαστη σπατάλη χρόνου από την εκλογή Τσίπρα μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι το Ποτάμι σε επίπεδο ρητορικής αλλά και στάσης είναι ήπια σε σύγκριση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή σαφώς πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως από το ΚΚΕ.

Στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου συζητείται το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί το ερώτημα για το πώς ο Τσίπρας θα «πάρει» στην Ελλάδα, προκειμένου να περάσει και από τη Βουλή, η συμφωνία που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί με τους εταίρους της χώρας. Παράλληλα, αλλεπάλληλες είναι οι επαφές της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες.

Νέες επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ
Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Μάρτιο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Κριστίν Λαγκάρτ (ΔΝΤ), θα έχει το μεσημέρι της Τετάρτης (24/6) στις Βρυξέλλες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Στις Βρυξέλλες το Eurogroup θα συνέλθει σε νέα έκτακτη σύνοδο, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται αύριο Πέμπτη.

Συγκλίσεις για συμφωνία
Παράλληλα, και ενώ καταγράφονται αντιδράσεις στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο μέτρων Τσίπρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία στο σύνολο της δεν θα είναι υφεσιακή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή των βαρών για να σηκώσουν τα βάρη αυτοί που δεν τα σήκωσαν μέχρι σήμερα.

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη να μην βρεθεί συμφωνία. Βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης το χρέος είπε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως το κριτήριο που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι μια βιώσιμη λύση και κοινωνικά δίκαιη.

Ο ΦΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την διαπραγμάτευση του Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά τη αποπληρωμή των δόσεων, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η συμφωνία θα έχει ένα χρηματοδοτικό κομμάτι και άρα θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Καταρχήν συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης
Μια "καταρχήν συμφωνία"- κι όχι πλέον την ολοκλήρωση της συμφωνίας - επιδιώκει το Eurogroup (Τετάρτη 24/6),  σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, μετά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στο επίπεδο των τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και δανειστών.

Οπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, διαπιστώθηκαν ¨διαφωνίες όλων με όλους¨- της Ελλάδας με κάποιους από τους θεσμούς και μεταξύ των ιδίων των θεσμών. Παρότι πολλά έχουν επενδυθεί για την εξομάλυνση αυτών των διαφορών στη σημερινή τετραμερή συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, του διοικητού της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι , της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και  του Ελληνα πρωθυπουργού - για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει ένα 24ωρο νωρίτερα στις Βρυξέλλες - δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να επιλύσει τις εκκρεμότητες εγκαίρως για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκινά στις 19.00 (τοπική ώρα).

Την Τρίτη (23/6), υπήρξε και τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Ντράγκι και της Λαγκάρντ, όταν διαπιστώθηκαν τα χάσματα, ενώ οι διαφωνίες εκδηλώθηκαν και στο επίπεδο του Ελληνα διαπραγματευτή  Νίκου Παππά με τον ¨απεσταλμένο¨ του προέδρου Γιούνκερ.

Πλέον, πηγές του Συμβουλίου λένε πως ελπίζουν σε μια καταρχήν συμφωνία μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, σε γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ αύριο και στην ανακοίνωση, ενδεχομένως την Παρασκευή (26/6), την κοινής δήλωσης συμφωνίας των θεσμών (Staff Level Agreement).

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής