Powered by

Γ. Βασιλείου: Έχει φθάσει η ώρα για δράση

Μετά από αρκετά πισωγυρίσματα, συνθήματα χωρίς πραγματική υπόσταση και δύσκολες διαπραγματεύσεις, τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να φθάσει τελικά σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και να σώσει τη χώρα από μια καταστροφική αποχώρηση από το ευρώ, τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Μιλώντας στην Anna Edwards ζωντανά στην εκπομπή  «Countdown» στο Bloomberg TV, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι παρά τις απειλές του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας, περί εγκατάλειψης του ευρώ, μια ελληνική επιστροφή στη δραχμή δεν είναι ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις συντάξεις.
 «Στο παρόν στάδιο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επιμένει ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, ούτε καν κατά 5%, ούτε θα εγκρίνει μείωση των μισθών» ανέφερε ο κ. Βασιλείου.

«Έχει δίκιο σε αυτό, αλλά την ίδια στιγμή, λέγοντας ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στη δραχμή, ουσιαστικά θα μειώσει συντάξεις και μισθούς κατά 50%», πρόσθεσε.

Πράγματι, εάν η χώρα επιστρέψει στο προηγούμενο νόμισμά της, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πετύχει στην προστασία της Ελλάδα από τα «ξένα γεράκια», όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί, αλλά αντίθετα διασφαλίζει ότι το κράτος πωλείται σε μεγάλη έκπτωση για όλους εκείνους που έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες της χώρας, υποδεικνύει ο κ. Βασιλείου.

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, ο κ. Βασιλέιο δήλωσε πως: «Δεν είναι σοφό να συγκρίνετε το τρέχον δύσκολο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα με εκείνο της Κύπρου το 2013. Ήταν μια λανθασμένη συμφωνία, πληρώσαμε ακριβά το τίμημα και τώρα ανήκει πλέον στο παρελθόν».
Ο πρώην Πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος δεν σκέφτηκε ποτέ την έξοδο από την Ευρωζώνη, και ως αποτέλεσμα της τυπικής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης της έχει επιτέλους επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαπραγματευτεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει επιτύχει αρκετά - ίσως όχι όλα όσα ήθελε - αλλά τώρα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία».

Ακόμη ο κ. Βασιλείου σημείωσε πως αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει στάση και προχωρήσει σε συμφωνία τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι ο ίδιος δεν θα είναι απλά πρόθυμος αλλά θα εργαστεί σκληρά για την εφαρμογή της συμφωνίας.

«Το χρονικό περιθώριο για τις διαπραγματεύσεις κατά τη γνώμη μου έχει εξαντληθεί. Τώρα είναι η ώρα για δράση», κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής