Powered by

Μερκελ: Όλα θα περάσουν από ελληνικό κοινοβούλιο

"Καλή βάση" για συζήτηση χαρακτήρισαν τη νέα ελληνική πρόταση οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισαν την ανάγκη για "σκληρή δουλειά" με στόχο συμφωνία εντός της εβδομάδας. Έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι "η συμφωνία πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο”.  

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα. 

Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε στη συνέντευξή της μετά από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την ανάγκη η ελληνική βουλή να εγκρίνει τους όρους διάσωσης προτού τα κοινοβούλια της ευρωζώνης εγκρίνουν τη συμφωνία βοήθειας.

Όπως τόνισε, θέλει το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική συμφωνία πρέπει να δίνει ορατότητα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Επίσης διευκρίνισε πως η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να "λειτουργήσει" με τα υπόλοιπα κεφάλαια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας.

Το πιο σημαντικό, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, είναι ότι έγιναν νέες προτάσεις. Οι θεσμοί "θα μας ενημερώσουν για περαιτέρω συστάσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους τώρα.

Σημείωσε δε πως και οι τρεις θεσμοί "μας έχουν πληροφορήσει ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή αρχή για εντατικές συνομιλίες. Έγιναν καλά βήματα σήμερα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα".

Δήλωσε ακόμη ότι το Eurogroup θα συγκληθεί εκ νέου την Τετάρτη.

Lagarde
Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες, δήλωσε μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. "Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει”, πρόσθεσε. 

Tusk – Juncker
Την αισιοδοξία τους ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην εβδομάδα εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις ήταν ένα σημαντικό και θετικό βήμα.

"Συγκάλεσα τη σύνοδο επειδή ήθελα να βάλω ένα τέλος στην αβεβαιότητα και να αποτρέψω το χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι ένα χαοτικό και ανεξέλεγκτο Grexident" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker υπογράμμισε ότι οι προτάσεις θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες και θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup την Τετάρτη. "Να επισημάνω ότι οι προτάσεις της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά σημαντικές αν και με κάποια καθυστέρηση", σημείωσε. "Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που κάλυψαν οι ελληνικές αρχές, με τις προτάσεις να είναι στην κατεύθυνση των προσδοκιών των θεσμών".

Hollande
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως είναι πλέον εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δήλωσε πως δεν συζητήθηκε σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής