Το μέλλον της Ελλάδας διακυβεύεται σε μια μέρα
07:40 - 22 Ιουνίου 2015
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών και δη με τους Ευρωπαίους εταίρους, με τους οποίους η χώρα θ επιδιώξει να βρει κοινό έδαφος στις κρίσιμες επαφές της Δευτέρας (22 Ιουνίου). Εντός της ημέρας και πιο ειδικά πριν τη βραδινή Σύνοδο της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogoroup, Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωζώνης αλλά αι άτυπη συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ.
Εξάλλου, το βράδυ της Κυριακής (21 Ιουνίου) τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ το βράδυ της Κυριακής (21/6) αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.
ΔΝΤ και ΕΚΤ στις συναντήσεις
Πέραν των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ, Ολάντ, Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Βαρουφάκης: Πάντα αισιόδοξος
«Εμείς πάμε για συμφωνία» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, στο ερώτημα για το εάν θα υπάρξει συμφωνία, ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο Έλληνας υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου, την Κυριακή (21/6) δηλαδή ένα 24ωρο πριν τις καθοριστικές επαφές στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι. Παράλληλα με τον κ. Βαρουφάκη από το Μαξίμου αποχώρησε και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Τα τρία κυβερνητικά στελέχη παρέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, τυο οποίο πραγματοποιήθηκε επίσης την Κυριακή (21/6).
Σαμαράς: Πολύ κακή συμφωνία ή μια ολέθρια χρεοκοπία
«Αδιαπραγμάτευτη" χαρακτηρίζει "την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς.
«Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρει, «θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή. Θα χάναμε τώρα πολλαπλάσια από όσα έχασε η χώρα από την αρχή της κρίσης. Και θα τα χάναμε μέσα σε λίγες εβδομάδας, όχι σε έξι χρόνια. Καμιά κοινωνία δε μπορεί να το αντέξει αυτό. Και καμιά δημοκρατία...».
Στο ίδιο άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή πολιτικής». «Μπορούμε ακόμη να ανατρέψουμε αυτό το αδιέξοδο», αναφέρει, «δίνοντας ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, προωθώντας ακόμη ταχύτερα αποκρατικοποιήσεις και επιλέγοντας ξεκάθαρα τον περιορισμό του μεγάλου κράτους αντί για νέους φόρους».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ «τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, ως μια τελευταία ευκαιρία για να απαλλαγεί από τα "βαρίδια" και τις ιδεοληψίες του». «Η πρόταση αυτή, ισχύει και για όλους τους άλλους» προσθέτει και καταλήγει: «Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό να ολιγωρούν ή να διστάζουν».
Ο πρώην πρωθυπουργός επιτίθεται στην κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι ενώ «παρέλαβε τη χώρα σε πλεονάσματα και ανάκαμψη, έχασε πολύτιμο χρόνο, βούλιαξε την οικονομία πάλι σε ελλείμματα και ύφεση και δεν μπορεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις των δανειστών».
«Υποβάθμισε», υποστηρίζει, «τη διαπραγματευτική της θέση. Κατάφερε να απομονώσει την Ελλάδα από παντού, πυρπολώντας τον κόσμο όλο με δηλώσεις εξωφρενικές. Και τώρα αντιμετωπίζει το εφιαλτικό δίλημμα: Μια πολύ κακή συμφωνία ή μια ολέθρια χρεοκοπία, με ή χωρίς έξοδο από το ευρώ».
Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ.