Powered by

Η Αθήνα κάνει υποχωρήσεις ανοίγοντας δρόμο για συμφωνία

Αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλες αλλά και σε κύκλους του εδώ κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης εντός της ημέρας (22/6) στο λεγόμενο ελληνικό ζήτημα.

Μετά τις συναντήσεις που είχαν την Κυριακή (21/6) με το διευθυντή του γραφείου του κ. Γιούνκερ, κ. Στεϊνμάιερ, οι Ελληνες διαπραγματευτές, κ.κ. Παππάς και Λιάκος - και τις συσκέψεις που ακολούθησαν στο ελληνικό "στρατόπεδο"- διπλωματικές πηγές έλεγαν προς το ΚΥΠΕ πως το περίγραμμα της προς συζήτηση συμφωνίας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Η Αθήνα δέχεται τις προτάσεις των δανειστών όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τους δυο δείκτες ΦΠΑ (13%, 23% και 6% μόνον για κάποια φάρμακα), τις περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. από το 2016.

Οι ρυθμίσεις τις οποίες σχεδίαζε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις "παγώνουν" για έξι μήνες.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται για έξι μήνες.

Μετά από τρεις μήνες θα ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο την απόκτηση από μέρους του ESM των ομολόγων που έχει η EKT και του υπολοίπου χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο εξάμηνο κι όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα.

Σημειώνεται ότι στις διαβουλεύσεις του τελευταίου 24ώρου δεν έχει πάρει μέρος το ΔΝΤ. Ωστόσο, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα) θα πάρει μέρος η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ρητορική συμφωνίας από τον Τσίπρα
Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αυτή την ώρα πραγματοποιεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στόχος, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι να σώσουμε συντάξεις και μισθούς, να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαχρονικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επαφές, συζητήσεις και συγκλίσεις
Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται επί βελγικού εδάφους ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της κρίσιμης έκτακτης συνόδου κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας (22/6). Στόχος και των δύο πλευρών είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να επικυρωθεί από το απογευματινό Eurogroup και στη συνέχεια από τη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής