Powered by

Τέλος, αλλά όχι σήμερα για το ελληνικό ζήτημα

Αποφεύγοντας να απαντήσει εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κι άλλη συνεδρία του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά σαφώς πιο θετικός από την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν την είσοδό του στο κτήριο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του σώματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν ήπιος σε επίπεδο δηλώσεων έναντι των θετικών ενδείξεων που υπάρχουν σε σχέση με την Ελλάδα και τις επαφές με τους δανειστές της.

Πιο ειδικά ο Ολλανδός, υπουργός Οικονομικών τόνισε πως για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθούν οι θεσμοί κι έπειτα το Eurogoroup.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι είναι πολύ πρόσφατη η αποστολή της ελληνικής πρότασης άρα, δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση ή τοποθέτηση σε αυτό το χρονικό σημείο. «Θα δούμε αυτά που έχουμε ενώπιόν μας για να εξετάσουμε εάν μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια τελική συμφωνία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από το σημείο όπου οι δημοσιογράφοι έχουν την ευκαιρία για ερωτήσεις, όταν ρωτήθηκε εάν θα πραγματοποιηθεί κι άλλο Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Πάντως, σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός σε σχέση με τις επαφές Ελλάδας-δανειστών ενώ δηκτικά τόνισε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Η νέα τοποθέτησή του συμπληρώνει το συγκρατημένα αισιόδοξο περιβάλλον που έχει πλέον δημιουργηθεί αναφορικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Νέο Eurogroup την Πέμπτη
Με την απόφασή του να συνεδριάσει εκ νέου αργότερα αυτήν την εβδομάδα - την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ - ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, που κράτησε μόλις 70 λεπτά.

Δείτε τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στο κτήριο όπου πραγματοποιείται το Eurogroup.



Κοινή θέση Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ
Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας από κοινού ότι θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος οι ελληνικές θέσεις. Πάντως και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι εν πρώτοις φαίνεται οι ελληνικές θέσεις μπορούν να αποτελέσουν βάση για συμφωνία, αλλά εντός των επόμενων ημερών.

Κληθείς να απαντήσει γιατί πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το βράδυκ της Δευτέρας (22/6) ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι άλλη ανάγνωση των δεδομένων κάνουν οι θεσμοί και άλλοι οι αρχηγοί κρατών σε πολιτικό επίπεδο.

Με τη σειρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν έχουν τύχει ενδελεχούς μελέτης οι ελληνικές θέσεις, αφού πολύ πρόσφατα έφτασαν στα χέρια του. "Στόχος μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας" ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Μοσκοβισί.

 



 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής