Powered by

Πιέσεις από Ευρωπαίους, σχέδια στην Αθήνα

Κρεσέντο πιέσεων εντός και εκτός Ευρώπης αντιμετωπίζει  η ελληνική κυβέρνηση καθώς ο χρόνος  έως τα μεγάλα διαπραγματευτικά ραντεβού τελειώνει.  Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η τραπεζική ρευστότητα μετά και την νέα -έκτακτη- αύξηση του ELA από την ΕΚΤ την Παρασκευή, ενώ πληθαίνουν οι δηλώσεις/ τελεσίγραφα  εκ μέρους των δανειστών.

Συνεχείς ήταν και την Παρασκευή (19/6) οι  συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο και συνεχίζονται το Σάββατο (20/6), με προγραμματισμένο το  τηλεφωνικό ραντεβού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ  Γιουνκέρ. Οι θεσμοί περιμένουν ελληνική αντιπρόταση, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες "υποχωρήσεις" σε επίπεδο ΦΠΑ (χαμηλός συντελεστής για Φάρμακα-ΔΕΗ και άλλα ευπαθή προϊόντα/υπηρεσίες), αλλά και για διατήρηση του ΕΚΑΣ αλλά με πολύ "ισχυρά" ισοδύναμα.

Παράταση
Και καθώς  προς το παρόν "λευκός καπνός" δεν φαίνεται στον ορίζοντα, το σενάριο παράτασης της δανειακής σύμβασης κερδίζει- προς το παρόν – έδαφος, συνδυαζόμενο όμως, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, με πολύ σαφή προαπαιτούμενα για να υπάρξει χρηματοδότηση.

Άλλωστε  το σχέδιο  παράτασης της δανειακής σύμβασης (σ.σ. για την οποία απαιτείται ελληνικό αίτημα)  ανέφερε και επισήμως  την Πέμπτη ο επικεφαλής του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μόνο που ένα τέτοιο σχέδιο θα μετέφερε ουσιαστικά τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης και άρα των αποφάσεων για το χρέος με την κυβέρνηση να επιμένει σε συμφωνία "πακέτο".

Η θέση των δανειστών έγινε σαφής στο τελεσίγραφο που παρέδωσαν στον  Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη κατά  Eurogroup της Πέμπτης. Ζητείται η  κατάθεση νέων "σοβαρών  και αξιόπιστων" προτάσεων.  Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν 1,8 δις ευρώ στην διετία από τον ΦΠΑ και άλλο 1,8 δις  ευρώ από περικοπή συνταξιοδοτικών δαπανών.

Η κρίσιμη Δευτέρα
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έχει οριστεί για το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ έχει επίσης οριστεί Eurogroup που θα την προετοιμάσει.  Το  επόμενο επίσημο "ραντεβού" είναι η Σύνοδος Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής με επιθυμία των θεσμών να μην  σκιαστεί από το θέμα "Ελλάδα", αφού  στο επίκεντρο θα τεθεί το θέμα Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πιέσεις αυξάνονται με νέο  τελεσίγραφο του προέδρου του Συμβουλίου   προς την Αθήνα για  συμφωνία ή χρεοκοπία.  "Το παιχνίδι του ποιος θα υποχωρήσει πρώτος πρέπει να τελειώσει. Γι' αυτό συγκάλεσα τη Σύνοδο Κορυφής" ανέφερε.  Αλλά και πληροφορίες που επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο  για σενάριο χρεοκοπίας που θα εξετάσει το έκτακτο Eurogroup  εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει νέες προτάσεις…

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής