Powered by

Η Αθήνα διαψεύδει την ύπαρξη προσχεδίου

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών, αναφέρει σε non paper το πρωί της Τρίτης η ελληνική κυβέρνηση.

Κείμενο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι το προσχέδιο συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα βράδυ, στο Βερολίνο, οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, φέρεται να έφτασε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους στενότερους πια συνεργάτες του εν όψει της επόμενης κίνησης.

 

Ωστόσο το κείμενο αυτό είτε έχει φτάσει είτε όχι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από ξένους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, δεν έχει τη μορφή μιας τελεσίδικης (take it or leave it)  συμφωνίας, αλλά καταγράφει τις θέσεις στις οποίες ήδη, υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών, αλλά εκείνες που, κατά τους δανειστές, υπάρχει απόκλιση που πρέπει να γεφυρωθεί γρήγορα, και μάλιστα «από την κυβέρνηση».

Γύρω στις 12 το μεσημέρι την Τρίτη 2 Ιουνίου, μέσω ενός non-paper, η Αθήνα δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών.

Ο γερμανικός Τύπος επιμένει ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα από την ελληνική κυβέρνηση μια πρώτη αντίδραση, «επί αυτού του κειμένου». Οι αντιδράσεις όμως, μέχρι στιγμής, είναι μόνο επί πληροφοριών που διαρρέονται σχετικά με το άτυπο κείμενο των «5».

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και θεωρούμενος, ακόμα και από τους εταίρους, «από τα λίγα μετριοπαθή πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε την Τρίτη στο Twitter, αναφερόμενος, όπως εκτιμάται, στη χθεσινοβραδινή 5μερή διάσκεψη του Βερολίνου, «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς».

Αντίδραση ευθεία, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το περιεχόμενο του κειμένου-εργασίας, όπως επίσης λέγεται, στο οποίο συμφώνησαν οι εταίροι,   εκδηλώθηκε από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε ανάρτηση στον συγγενικό της «Πλατφόρμας» ιστότοπο iskra.gr, γίνεται λόγος για «τελεσίγραφο των θεσμών» και καλείται ο Πρωθυπουργός να το απορρίψει δίχως συζήτηση.

Το θέμα των εσωκομματικών αντιδράσεων, που είναι πολλές, έχουν ήδη εκδηλωθεί και αναμένεται να ενταθούν, απασχολεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, φέρεται να έχει αποδεχτεί μέτρα, όπως στο ακανθώδες ασφαλιστικό ακόμα και μια μικρή περικοπή σε συντάξεις, «που το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει με τίποτα».

Τον ρόλο του κυματοθραύστη μεταξύ Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ίσως ο πιο στενός και έμπιστος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εδώ και πολλά χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παππάς προειδοποίησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τους πιθανούς αντάρτες βουλευτές, ότι όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, θα ισχύσει απαρέγκλιτα η κομματική πειθαρχία.
Σε ερώτηση εάν αυτό θα ισχύσει και στην περίπτωση που, παρά τις τυχόν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκριθεί η συμφωνία με ψήφους άλλων κομμάτων, ο κ. Παππάς απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με «απώλεια της δεδηλωμένης», και ότι δεν θα υπάρχει τότε άλλη λύση από την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πρόωρες εκλογές αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό», πρότεινε στο μεταξύ μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει την επόμενη, από πολλές ακόμα, δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το ποσό αυτό έχει συγκεντρωθεί, αλλά η απόφαση για το εάν θα αποσταλεί στο ΔΝΤ εξαρτάται, όπως δηλώνει έγκυρη κυβερνητική πηγή, από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «μέχρι την τελευταία στιγμή».
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής