Powered by

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν ΕΕ -ΔΝΤ για Ελλάδα

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εταίρων-δανειστών και Ελλάδας, δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιτελώντας τον γνωστό ρόλο του να υποβαθμίζει τις όποιες προσδοκίες για θετική έκβαση των πραγμάτων.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «είναι ανεπαρκής» έκρινε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν κλήθηκε στην πενταμερή στο Βερολίνο, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει ότι ωστόσο ενημερώθηκε για το τι συζητήθηκε.

Πάντως την ίδια στιγμή που ο Γ.Ντάισελμπλουμ εξακολουθεί να μην βλέπει συμφωνία ήδη κάνουν την εμφάνισή τους πληροφορίες ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ότι ίσως ακόμη και την προσεχή Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει το Eurogroup.

Ειδικότερα, την Τρίτη, το απόγευμα οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών αναμένεται να συνεδριάσουν σε επίπεδο Brussels Group, ενώ όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζωνης αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της  «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.

ΠΗΓΗ: in.gr

Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται σχέδιο κοινής συμφωνίας. Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής. Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας παράγοντες της ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής