Powered by

Άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Κίνα έπειτα από τέσσερεις μήνες

Αύξηση, για πρώτη φορά στους τελευταίους τέσσερις μήνες, σημείωσαν το Μάιο οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/6), καθώς άρχισε να αποδίδει η ο αντίκτυπος των πολιτικών χαλάρωση του Πεκίνου για ενίσχυση της αγοράς ακινήτων.

Η μέση τιμή μιας νέας κατοικίας στις μεγαλουπόλεις της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,5%, σε μηνιαία βάση, στα 10.569 γιουάν ($1.696) ανά τετραγωνικό μέτρο, αναφέρει σε έκθεση της η κινέζικη Ακαδημία CIA.

Οι τιμές άρχισαν να μειώνονται από τον περασμένο Φεβρουάριο και η αύξηση των τιμών το Μάιο είναι μεγαλύτερη από την αύξηση 0,21% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και η οποία σημειώθηκε ύστερα από οκτώ μήνες υποχώρηση των τιμών.

"Κοιτάζοντας μπροστά, η αγορά ακινήτων συνολικά καταδεικνύει μια τάση υπερθέρμανσης, ωστόσο, ορισμένες πόλεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πίεση στα αποθέματα (κατοικιών) και η προσφορά και ζήτηση εξακολουθεί να είναι τεταμένη", σημειώνει η CIA στην ανακοίνωση.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας βρίσκεται σε τέλμα για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας καθώς οι επενδύσεις στα ακίνητα παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη για την οικονομία, ενώ οι πωλήσεις γης είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα των τοπικών Κυβερνήσεων.

Η Κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει τρεις φορές τα βασικά επιτόκια της από το Νοέμβριο του 2014 και χαλάρωσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις πολιτικές της σε σχέση με στεγαστικά δάνεια.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,73% το Μάιο, σε σύγκριση με μείωση 4,46% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη CIA.

Η μέση τιμή κατοικιών στις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ήταν 19.148 γιουάν ανά τετραγωνικό μέτρο, τιμή που είναι χαμηλότερη κατά 2,33% σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως, επιβραδύνοντας ωστόσο, την υποχώρηση κατά 3,46% που καταγράφηκε στις τιμές τον περασμένο μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει δύο φορές φέτος το ποσοστό των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν στα αποθεματικά τους οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον δανεισμό, με τους αναλυτές να αναμένουν την Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει μέτρα περαιτέρω χαλάρωση στους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου