Θα ισχύσει το location, location, location, εάν ανοίξει το Βαρώσι;

Η αστική οικονομία ορίζεται από δύο παράγοντες. Την γεωγραφία και τα οικονομικά. Τα οικονομικά διερευνούν τις επιλογές που έχουν οι άνθρωποι και τα νοικοκυριά όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι σε επιλογές για να μεγιστοποιηθεί η χρησιμότητά τους, ενώ οι επιχειρήσεις ερευνούν τρόπους για να μεγιστοποιούν το κέρδος τους. Η αστική οικονομία βάζει την οικονομία και την γεωγραφία μαζί, εξερευνώντας τις γεωγραφικές και τις τοποθεσιακές επιλογές ως προς την μεγιστοποίηση της χρησιμότητας προς όφελος των νοικοκυριών, αλλά και τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρήσεων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ: Η πόλη προσδιορίζεται όταν μια αστική περιοχή περιέχει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή. Μια αστική περιοχή έχει πυκνότητα πληθυσμού μεγαλύτερη από την πυκνότητα πληθυσμού από άλλη περιοχή. Ο ορισμός βασίζεται στην πυκνότητα πληθυσμού, και αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της αστικής οικονομίας που ερευνά τις διαφορές μεταξύ διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, και των νοικοκυριών που συγκεντρώνονται σε μια σχετικά μικρή περιοχή.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ: Οι άνθρωποι χρειάζονται τη γη για να παράγουν τρόφιμα για να τρέφετε ο κόσμος που ζει σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. Οι πόλεις υπάρχουν γιατί η ανθρώπινη τεχνολογία έχει δημιουργήσει συστήματα παραγωγής και ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών.

Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου μια πόλη να αναπτυχθεί:
1. Γεωργικά πλεονάσματα: Ο κόσμος έξω από τις πόλεις πρέπει να παράγει αρκετά τρόφιμα για να ταΐσει τον εαυτό του και τους κατοίκους της πόλης. 2. Αστική παραγωγή: Οι κάτοικοι των πόλεων πρέπει να παράγουν αγαθά ή υπηρεσίες, για την ανταλλαγή των τροφίμων που παράγονται από τους αγρότες στις αγροτικές περιοχές. 3. Μεταφορά για ανταλλαγή: Πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικό μεταφορικό σύστημα για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής των τροφίμων και των αστικών προϊόντων.

Τα τρία σπουδαιότερα χαρακτηριστικά στο Real Estate είναι: 1. Τοποθεσία 2. Τοποθεσία 3. Τοποθεσία.
Ο λόγος που αναφέρεται τρείς φορές, είναι για να δώσει μεγάλη έμφαση στην τοποθεσία ενός ακινήτου, και υποδηλώνει τις τρεις διαστάσεις που επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων.
1.    Τοποθεσία (Τοπική Διάσταση και άμεσο περιβάλλον).
Παράδειγμα: Περιοχές με πολυτελείς κατοικίες σε σχέση με άλλες περιοχές με υποδεέστερες κατασκευές, οι αξίες της κάθε περιοχής επηρεάζονται ξεχωριστά, λόγο διαφόρων χαρακτηριστικών
 
2.    Τοποθεσία (Αστική Διάσταση).
Παράδειγμα: Όταν μια αστική περιοχή αναπτύσσεται με σύγχρονες υποδομές ενώ μια άλλη περιοχή δεν αναπτύσσεται, άρα οι αξίες των δύο περιοχών διαφέρουν.    
3.    Τοποθεσία (Περιφερειακή και Διεθνής Διάσταση).
Παράδειγμα: Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αξίες των ακινήτων παγκοσμίως          

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ποιο πάνω και γνωρίζοντας ότι το Βαρώσι είναι κλειστό και μη λειτουργήσιμο για 41 χρόνια, για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει αρχικά να γίνει καταγραφή όλων των υποστατικών και των κτηρίων από ειδικούς εμπειρογνώμονες ως προς την καταλληλότητα της χρήσης, μετά από 41 χρόνια μη λειτουργίας. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση σχεδόν όλα τα κτήρια να μην  είναι σε θέση να λειτουργήσουν για πάρα πολλούς τεχνικούς λόγους, όπως η διάβρωση όλων των υδραυλικών και ηλεκτρικών, και άλλων εγκαταστάσεων, αλλά και η ανθεκτικότητα του μπετόν και σιδήρων.

Το Βαρώσι έχει την τύχη αν θέλει να μπορεί γίνει μία από τις ποιο σύγχρονες τεχνολογικά και οικονομικά πόλεις στην Μέση Ανατολή. Ένας σύγχρονος σχεδιασμός από επαγγελματίες του κλάδου, όπου θα λάβουν υπόψη την δημιουργία μίας σύγχρονης οικολογικής πόλης, αλλά και ομορφιάς όπως είναι το Ντουμπάι, όπου θα συμπεριλαμβάνει σύγχρονες υποδομές οδικού δικτύου, βιομηχανική περιοχή για εγκατάσταση εταιριών υποστήριξης προμηθειών, νέες σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, γραφειακούς χώρους εγκατάστασης ντόπιων και ξένων εταιριών, και πλήρη εκμετάλλευση όλου του παραλιακού μετώπου από κτήρια ίσως και ουρανοξύστες για την παραμονή των τουριστών και επισκεπτών.

Το Βαρώσι μπορεί εφαρμόζοντας όλα τα πιο πάνω να πληροί όλα τα κριτήρια της θεωρίας του location, location, location. Παράλληλα οι αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν,  και η Κύπρος θα μπορέσει να αυξήσει την αξία της στον τουρισμό της και την επισκεψιμότητα της. Όλος ο πιο πάνω σχεδιασμός θα συμβάλει πολύ θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στο κατά κεφαλή εισόδημα των Κυπρίων, αφού θα συμβάλει ουσιαστικά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το Βαρώσι έχει κάθε λόγο με σωστό σχεδιασμό να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες, σαν η νέα πόλη του μέλλοντος.

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;