Powered by

Τσίπρας στην Ανατολή, Βαρουφάκης στη Δύση

Το τελευταίο 24ωρο φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι το κλίμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει κάπως αποδραματικοποιηθεί και η 18η Ιουνίου είναι η βάση της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να φέρει το όποιο αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Άλλωστε, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, στη συνεδρίασή τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να συζητήσουν πολύ για την Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ είχε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (17/6) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα πριν το Eurogroup.

Δεν έγινε γνωστό επ’ ακριβώς τι συζητήθηκε, αλλά από πολλές πηγές στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι από τη μεριά του Προέδρου της Κομισιόν μεταφέρθηκε πρόταση προς την κυβέρνηση, που κατ’ αρχάς κρίνεται ως θετική εξέλιξη που, εάν πράγματι υπάρξει, εκτιμάται ότι «θα ξεπαγώσουν οι συνομιλίες».

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης επιβεβαίωσε ότι «συζητήσαμε με τους θεσμούς επί συγκεκριμένου κειμένου». Δεν είπε τι συζήτησαν, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τη χώρα ξεκρέμαστη.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία και των δύο, «που επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν».

«Δεν πιστεύω ότι είναι λογικό να επιμείνουν σε μια πρόταση που γνωρίζουν ότι δεν περνάει από το κοινοβούλιο», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την κυβέρνηση, «ουδέν νέο» υπάρχει από το μέτωπο.

Πέραν αυτού, και σχετικά με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει και άλλη μια καθοριστική ημερομηνία μέχρι το τέλος του μήνα, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό πρόβλημα σε υψηλότερο επίπεδο, όπως η Σύνοδος Κορυφής της 25 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ενημέρωσης.

Στο σημερινό Eurogrοup, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «θεσμοί» θα προσέλθουν με την κοινή τους θέση, η οποία συνοψίζεται σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σε περικοπές συντάξεων, σε μηδενική αύξηση του κατώτατου μισθού, ιδιωτικοποιήσεις, αυξημένο ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015.

Η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί την λεγόμενη «πρόταση των 47 σελίδων», που κατατέθηκε την 1η Ιουνίου και περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015, όπως έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, αυξημένο φόρο αλληλεγγύης, έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και την τηλεοπτική διαφήμιση, καθώς και έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

«Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση εξακολουθούν να αποτελούν οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και οι αυξήσεις του ΦΠΑ, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και τον τουρισμό.

Πάντως, η διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξακολουθεί να είναι μεγάλη και σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βαρουφάκης: Θα παρουσιάσουμε ότι θεωρούμε ηθικό
Για "φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων" αλλά και "συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο" μίλησε ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συνάντηση του στον ΟΟΣΑ με τον Γενικό Γραμματέα Ανχελ Γκουρία καθώς και με τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων.

"Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε με μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων" δήλωσε προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του. " Ο ΟΟΣΑ είναι μεγάλος σύμμαχος στο σχεδιασμό του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, αλλά και στη εφαρμογή και επίβλεψή του".

Ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι "εντελώς ξεχωριστό από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς,  είναι όμως ένα κομμάτι του έργου της κυβέρνησης", είπε και πρόσθεσε: “Ελπίζω οι θεσμοί να λάβουν υπόψιν τους τη μεταρρυθμιστική αυτή ατζέντα, που είναι ελληνικής προέλευσης, ο δε ελληνικός λαός να την αποδεχθεί θετικά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ατζέντες που έδωσαν κακό όνομα στον όρο μεταρρύθμιση", δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν θα παρουσιάσει την ατζέντα αυτή αύριο στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ότι οι συνεδριάσεις  στο Eurogroup είναι ετοιμασμένες και "χορογραφημένες" εκ των προτέρων και δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο εκτενείς και λεπτομερείς συζητήσεις.

"Θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον, ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ γρήγορα" υπογράμμισε.

Εξήγησε συγχρόνως ότι δεν περιμένει συμφωνία αύριο διότι οι συνεδριάσεις  του Eurogroup δεν είναι σχεδιασμένες για την παρουσίαση νέων προτάσεων χωρίς να έχουν προηγουμένως προετοιμασθεί. "Και είμαι της γνώμης" πρόσθεσε, "ότι η συμφωνία πρέπει να φθάσει σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, αρχηγών κρατών".

Σε ερώτημα εάν σκοπεύει να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ στην περίπτωση που θα προτείνει νέες προτάσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, συνάδελφο, υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, πρωθυπουργό που έχει να προτείνει λύσεις. Οχι απλά συμφωνίες αλλά συμφωνία-λύση αυτής της πεντάχρονης ...της κρίσης χρέους, ύφεσης της ελληνικής και κοινωνικής οικονομίας" κατέληξε.

Την ώρα που η ελληνική αποτολή θα βρίσκεται στο Eurogroup ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

Το γεγονός ότι συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Eurogroup όπου μπορεί το «ελληνικό πρόβλημα» να μην είναι πρώτιστο στην ατζέντα δεν αποτρέπει τον Πρωθυπουργό να κάνει το προγραμματισμένο ταξίδι στη Ρωσία, μολονότι - όπως γνωρίζει το ΚΥΠΕ - μερικοί συνεργάτες του το πρότειναν.

Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Παρασκευή (στις 16:15, τοπική ώρα]. Νωρίτερα, θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.

Θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστα Ήσυχο, και Γαβριήλ Σακελλαρίδη, άλλα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα γίνουν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών.

Εν τω μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της επέκτασης του ρωσικού αγωγού αερίου «Turkish Stream» και στα ελληνικά εδάφη,

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε στην πιθανότητα υπογραφής μίας συμφωνίας για το έργο αυτό.

«Ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται και νομίζω ότι η πιθανότητα υπογραφής του είναι μεγάλη», είπε.

Άλλωστε και ο Έλληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη προς υπογραφή η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (Greek Stream), που θα αποτελεί συνέχεια του υπό κατασκευή αγωγού Turkish Stream.

Η Αθήνα επενδύει πολλές ελπίδες στην ευόδωση αυτού του προγράμματος, για το οποίο όμως εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την βιωσιμότητά του από ειδήμονες περί τα ενεργειακά, αλλά και πολλές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρεί ότι η Ελλάδα λοξοδρομεί από την κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης σε μία περίοδο που η Μόσχα βρίσκεται υπό εμπάργκο για την στάση της στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής