Powered by

Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται (βίντεο)

Δηλώσεις για την περίπτωση της Ελλάδας και το καθοριστικής σημασίας Eurogroup έκανε ο πρόεδρος του σώματος, προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα πρέπει να ακούσει τους θεσμούς αναφορικά με την Ελλάδα ενώ τόνισε: «Όπως γνωρίζεται δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα κενά μεταξύ Ελλάδας και θεσμών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί μια αξιόπιστη συμφωνία τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Πάντως το περιεχόμενο των έως τώρα ανακοινώσεων δεν με κάνει να νιώθω αισιόδοξος, ενώ ο χρόνος εξαντλείται».

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα επεκτάθηκε λήγει τέλος Ιουνίου. «Από ‘κει κι έπειτα η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τον ESFS για παράδειγμα. Άρα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τέλος του μηνός».

Κληθείς να απαντήσει για το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι υπάρχει και έχει συμφωνηθεί την 20η Φεβρουαρίου. «Πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει για αυτό. Εάν υπάρχουν νέες ιδέες θα μπουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου. Οι όποιες ιδέες πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν και να είναι οικονομικά βιώσιμες».

Καταληκτικά ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία συμφωνία εάν δεν αξιολογηθεί ως βιώσιμη. 
 



Βαρουφάκης: Να καταλήξουμε σε αποτελεσματική ομοφωνία
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στις συζητήσεις με λύσεις που θα απομακρύνουν τις διαφωνίες και θα φέρουν αποτελεσματική ομοφωνία.
 

Ελπίδα να δει νέες προτάσεις από την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη απάντησε: «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για τα πάντα δημοσίως». «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε νέες προτάσεις» είπε και πρόσθεσε: «Δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται από την Ελλάδα».

Πιο αισιόδοξος ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως παρά τη δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και δανειστές, οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες και ζήτησε διάλογο.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν κάλεσε να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα. Είπε ακόμη ότι το σημερινό Eurogroup είναι προκαταρκτικό της συζήτησης που θα γίνει για την Ελλάδα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής). Ο Νούναν πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνομίλησε σήμερα δεν αισιοδοξούν. Επίσης, παραδέχτηκε ότι στην ιρλανδία συζητείται σε υψηλό επίπεδο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για συμφωνία.
 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής