Η Ασία ξεπερνάει σε πλούτο την Ευρώπη
14:40 - 18 Ιουνίου 2015
Αύξηση κατά 12%, ή $17.5 τρισεκατομμύρια καταγράφεται στον παγκόσμιο ιδιωτικό πλούτο το 2014, φθάνοντας τα $164 τρισ. (σε μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις και μετρητά), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την συμβουλευτική εταιρία BCG.
Καλά νέα κυρίως για την Ασία, όπου ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 29% σε σύγκριση με 5,6% στη Βόρεια Αμερική και 6,6% στην Ευρώπη.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η Ασία είναι σήμερα πιο πλούσια από ότι η Ευρώπη. Ακόμη πλησιάζει τη Βόρεια Αμερική. Μέχρι το 2019 ο πλούτος της περιοχής αναμένεται να φθάσει τα 75 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με 63 τρισ. δολάρια στη Βόρεια Αμερική.
Πρωταγωνιστής τα επόμενα χρόνια η Κίνα
Η Αμερική εξακολουθεί να είναι η χώρα με τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο. Από τα 2 εκατ. νέα νοικοκυριά εκατομμυριούχων που δημιουργήθηκαν πέρυσι, το 62% είναι από την Ασία-Ειρηνικό. Η Κίνα είναι ο κύριος οδηγός αυτής της τάσης. Από το 2015 μέχρι και το 2019 η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης του πλούτου στην περιοχή της Ασίας, προβλέπει η BCG και μέχρι το 2021 θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως το πλουσιότερο έθνος στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώνεται σε λιγότερες τσέπες. Το 2012 το 38% άνηκε σε εκατομμυριούχους, το 2014 ήταν 42% και η τάση αυτή αυξάνεται συνεχώς. Τα νοικοκυριά με περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια στην τράπεζα είδαν τον πλούτο τους να διογκώνεται κατά 16%, ενώ τα νοικοκυριά με λιγότερο πλούτο κατέγραψαν αύξηση μόνο κατά 9%.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου προέρχεται από τις υψηλές αποδόσεις μετοχών, οι οποίες αποτελούν πλέον το 39% του ιδιωτικού πλούτου σε σύγκριση με 31% το 2009. Αλλά δεν ήταν μόνο η απόδοση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων που οδήγησαν την ανάπτυξη. Νέος πλούτος δημιουργήθηκε από περιοχές, οι οποίες δεν θεωρούνται ότι ανήκουν στις πιο πλούσιες. Μεγάλο μέρος του νέου πλούτου της Ασίας ήρθε από τους επιχειρηματίες των μεσαίων επιχειρήσεων, λέει ο Daniel Kessler, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Από τα 4.7 τρισ. δολάρια σε νέο πλούτο που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος, ποσό ύψους 3,2 δισ. δολαρίων προήλθε από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την περιοχή της Ασίας.
Οι διαφορές στους δείκτες περιφερειακής ανάπτυξης είναι συνέπεια των διαφορετικών σταδίων της οικονομικής ανάπτυξης. Και η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη μπορούν να παρηγορηθούν με το γεγονός ότι εξακολουθούν να είναι άνετα στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, σε σχέση με τη συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη του πλούτου. Αλλά για τους διαχειριστές του ιδιωτικού πλούτου, η πορεία είναι πάρα πολύ σαφής. Όσοι δεν έχουν ακόμη δραστηριότητες στην Ασία, εργάζονται τώρα για την εξασφάλιση αυτών των νέων πελατών, είτε μέσω των αγορών του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, ή μέσω «δορυφορικών» γραφείων τα οποία σχεδιάζουν να λειτουργήσουν στο Χονγκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη, και τη Σαγκάη. Ο ανταγωνισμός από τοπικούς παράγοντες αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου προκειμένου μια ασιατική τράπεζα να αγοράσει ένα δυτικό διαχειριστή περιουσίας.
Διαφορετική η εικόνα στα νοικοκυριά
Αν και η Ασία είναι σήμερα πιο πλούσια από ότι η Ευρώπη, οι πολίτες της Ασίας δεν είναι. Όταν ο πλούτος καταμερίζεται ανά νοικοκυριό παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα: τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν πλέον $220.000 σε πλούτο, στην Αμερική $370,000 ενώ στην Κίνα ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει μόλις στα $72,000. Τα νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν πλούτο της τάξης των $54.000.
ΠΗΓΗ: economist.com