Powered by

Xαοτικό σκηνικό Ελλάδας-δανειστών

Στο εσωτερικό της Ελλάδας οι ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο έχουν φτάσει στο ζενίθ τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά των δανειστών της χώρας.

Παράλληλα, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον τέως Πρωθυπουργό και σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με το περιεχόμενο της κουβέντας να έχει διατηρηθεί σε ιδιωτικό επίπεδο. Πάντως, η εν λόγω κίνηση ερμηνεύεται ως στήριξη από τον κ. Καραμανλή στον κ. Σαμαρά ως αρχηγού της ΝΔ αλλά και ως δυνητικού υποψήφιου Πρωθυπουργού σε περίπτωση έκτακτων εκλογών.

Την Πέμπτη, 18 Ιουνίου πραγματοποιείται καθοριστικής σημασίας Eurogroup, εκεί όπου συζητούνται ζητήματα πολιτικής υφής και λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις, χωρίς όμως να έχει προκύψει κάποια –έστω- σύγκλιση απόψεων κατά τις τεχνικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο (13-14/6).

Κι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ;
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται βάσει της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε χθες ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Ο Ιβ Μερς έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και το νέο σύστημα T2S της ΕΚΤ, για αξιόγραφα αποτιμημένα σε ευρώ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα. Ο Μερς τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στη σεναριολογία σχετικά με την αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία και στην επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε "δύσκολες καταστάσεις".

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν στο σύστημα Target 2 Securities θα συμβάλλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, εκτίμησε ακόμη ο Μερς.

Το σύστημα τίθεται σε λειτουργία την 22η Ιουνίου, με τη σύνδεση σε αυτό της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ελβετίας και της Ρουμανίας.

Ο Μερς επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα όταν το σύστημα T2S για την ενοποίηση των διακανονισμών των άυλων τίτλων τεθεί σε λειτουργία.

«Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μιας χώρας σε ένα τέτοιο σύστημα συμβάλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα (...)», κάτι που «είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ιβ Μερς.

Ως επείγουσα αξιoλογούν την κατάσταση οι ΗΠΑ
Το μήνυμα ότι είναι επείγον η Ελλάδα να προβεί σε μία σοβαρή κίνηση ώστε να βρεθεί ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές, έδωσε στον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Αυτό ανέφερε πριν λίγο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, για τη συνομιλία που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).

«Ο Υπουργός κ. Λιου επανέλαβε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να παραμένει σε εμπλοκή με όλες τις πλευρές, σε σχέση με την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα. Ο κ. Λιου υπογράμμισε την επιτακτικότητα η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση ώστε να βρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές, και ότι η αποτυχία να φτάσουν σε συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσες δυσχέρειες στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παραμένει σε επαφή με τον Πρωθυπουργό και τα άλλα μέρη στην Ευρώπη και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής