Powered by

Ξένα ΜΜΕ καλύπτουν την ελληνική κρίση

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στον διεθνή Τύπο για την ελληνική κρίση και την πιθανότητα χρεοκοπίας. Τίτλοι τέλους για την Ελλάδα και λήξη του χρόνου για αποφυγή της χρεοκοπίας είναι τα μηνύματα που στέλνει ο διεθνής Τύπος.

Έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια περί πιθανής χρεοκοπίας και επόμενης μέρας, σχεδίων β’ για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας αλλά και περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Το Bloomberg κάνει λόγο για τρόπους εφαρμογής του ισλανδικού πρότυπου των capital controls στην Ελλάδα. Το Bloomberg διερωτάται: «Είναι τα περιοριστικά μέτρα το επόμενο βήμα για την Ελλάδα;». Ο κίνδυνος για επιβολή capital controls αυξάνεται, τονίζει στο δημοσίευμά του το Bloomberg, καθώς η Ελλάδα απορρίπτει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για μια νέα δέσμη προτάσεων πριν από το Eurogroup της, Πέμπτης, 18 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg «το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μια κατάρρευση των συνομιλιών θα οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπο με την επιλογή να αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν ή να επιβάλει capital controls. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της Κύπρου και της Ισλανδίας ως παραδείγματα όπου τα περιοριστικά μέτρα διήρκησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπληξαν ακόμη περισσότερο την οικονομία λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Η γερμανική Deutsche Welle (DW) φιλοξενεί στις επικεφαλίδες του τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Βαρουφάκης: Δεν θα υπάρξουν άλλες προτάσεις αναδιάρθρωσης για το Eurogroup». Σύμφωνα με την DW «Η Ευρωζώνη κατασκευάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την Ελλάδα» ως back-up plan στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αναφέρει επίσης πως καθώς η Ελλάδας αγωνίζεται να φθάσει σε συμφωνία μπορεί να υποστεί περιοριστικά μέτρα διακίνησης κεφαλαίων, τα λεγόμενα capital controls.

Στην βρετανική The Guardian ένα εκ των κύριων θεμάτων είχε ως τίτλο «Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για ελληνική έξοδο καθώς η Αθήνα απειλεί να μην καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ» με υπότιτλο «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως η εμμονή στις περικοπές υποδηλώνει τη θέληση για την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού».

Όπως αναφέρει η βρετανική The Guardian «το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που πρόκειται να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Χωρίς συμφωνία για την παράταση του πακέτου διάσωσης και την εξασφάλιση μέχρι και €19 δισ. από μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα θα ξεμείνει από ρευστότητα».

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής