Powered by

Κολοσσοί προειδοποιούν για capital controls στην Ελλάδα

Ενημερωτικό σημείωμα στους πελάτες της απέστειλε η Goldman Sachs προειδοποιώντας τους για πιθανή επιβολή capital controls στην Ελλάδα. Η JP Morgan με τη σειρά της σχολιάζει τη συζήτηση στο διεθνή Τύπο για τα capital controls και αναλύει τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (GS) καθιστά πιθανό να επιβληθεί έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων ή περιορισμών που μπορεί να επηρεάσουν τις εντολές πώλησης μετοχών, ομολόγων ή παραγώγων που διαπραγματεύονται στο ελληνικό Χρηματιστήριο Αξιών και Χρηματιστήριο παραγώγων.

Τυχόν επιβολή τέτοιων ελέγχων θα οδηγούσε κατά συνέπεια σε διακοπές ή καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των εντολών πώλησης ελληνικών τίτλων, εξηγεί η Goldman Sachs.

Αναφορικά με το ρόλο της στην εκτέλεση εντολών, εκκαθάριση και άλλες σχετιζόμενες με τους ελληνικούς τίτλους υπηρεσίες η Goldman Sachs προειδοποιεί τους πελάτες της πως μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ορισμένους κινδύνους.

Εάν, για παράδειγμα, η GS δεν μπορέσει να μεταφέρει σε λογαριασμό εκτός Ελλάδος, εξαιτίας των capital controls ή άλλων περιορισμών, ποσά που καταβάλλονται σε αυτή για την εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής πώλησης, η τράπεζα θα αναστείλει τις πληρωμές που ισοδυναμούν με τα έσοδα των πωλήσεων.

Επίσης, η GS θα αναστείλει την πληρωμή των εσόδων από εταιρική πράξη ελληνικών τίτλων που υπόκεινται σε Κατάσταση Μη Επαναπατρισμού Κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μερισμάτων ή τόκων).

Εφαρμογή του «μοντέλου Κύπρου» στην Ελλάδα
Το «μοντέλο Κύπρου» θα ακολουθηθεί στην περίπτωση επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με την JP Morgan.

Για την JP Morgan, η Κύπρος αποτελεί το σχέδιο. Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα πρέπει να εφαρμοστούν ως ένα σύνολο διοικητικών φραγμών με σκοπό να αποτρέψουν την εκροή στις καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα της χώρας επιχειρώντας παράλληλα να συνεχιστεί η «κανονική» οικονομική δραστηριότητα.

Η απόφαση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων έγκειται αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές, και χρειάζεται να ψηφιστεί με νομοθεσία στη Βουλή που θα δώσει στους ελέγχους την πλήρη ισχύ της νομοθετικής στήριξης.

Η απόφαση για την παροχή χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες ωστόσο λαμβάνεται από την ΕΚΤ. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την αύξηση των εκπτώσεων στα χρεόγραφα που κάνει αποδεκτά για ρευστότητα ή να μην αυξήσει τον ELA για να αντιμετωπίσει τις εκροές, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αναλήψεις και είτε θα καταλήξουν σε ένα σχήμα για μερική πρόσβαση στις καταθέσεις ή -το πιο πιθανό- να κλείσουν τις πόρτες.

Η συζήτηση περί capital controls αποτελεί
επιχειρηματολογία για έξοδο από το ευρώ

Σε ένα ιδιαίτερα κακό σενάριο της JP Morgan, οι ελληνικές αρχές αντιστέκονται στην επιβολή ελέγχων κεφαλαίου, υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα είναι άδικοι και στη συνέχεια προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αντιπάθεια που δημιουργείται μεταξύ του πληθυσμού, για να ξεκινήσουν την επιχειρηματολογία για την έξοδο από το ευρώ.

Σε αυτό το σενάριο, στο οποίο η JP Morgan δίνει μικρή πιθανότητα, κυρίως λόγω του ότι δεν είναι σαφές αν ο ελληνικός λαός θα ακολουθούσε τις «εντολές» και θα θεωρούσε την κατάσταση που προέκυψε ως ευθύνη της υπόλοιπης Ευρώπης. Ωστόσο, η ιδιαίτερα αυξημένη επιθετική ρητορική έχει ανησυχήσει τους αναλυτές της JP Morgan πολύ περισσότερο από ποτέ.

Τα IOUs δεν είναι λύση
Υπάρχει η εικασία ότι εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου, τότε η κυβέρνηση θα διαλέξει την έκδοση IOUs (I owe you) προκειμένου να πληρώσει δημοσίους υπαλλήλους, προμηθευτές και συντάξεις, σημειώνει η JP Morgan.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση ξεκινούσε την έκδοση των IOUs, θα ήταν υποσχετικές πληρωμής του κατόχου για ένα συγκεκριμένο ποσό ευρώ ή εναλλακτικά, θα μπορούσαν να αποτελούν υποσχετικές μείωσης μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων και το πιο πιθανό είναι ότι θα ήταν αορίστου χρόνου.

Κατά την άποψη της JP Morgan, τα IOUs θα αποτελέσουν ένα προσωρινό μόνο μέτρο, παρά έναν διαρκή τρόπο παραμονής στην ένωση.

Σύμφωνα με την JP Morgan, μακροπρόθεσμα η εισαγωγή των IOUs δεν δημιουργεί το μηχανισμό για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, χωρίς να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία. Αν τα πράγματα οδηγηθούν σε ελέγχους κεφαλαίων, κατάσταση ιδιαίτερα πιθανή, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να αποφασίσουν αρκετά γρήγορα αν μια συμφωνία είναι εφικτή.

Εάν όχι, τότε η Ελλάδα θα επιλέξει πιθανότατα να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση. Τα IOUs είναι απίθανο να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, εκτός και αν η Ελλάδα διαλέξει τον δρόμο της εξόδου, καταλήγει η JP Morgan.

ΠΗΓΕΣ: toxrima.gr, euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης