Powered by

Etihad Airways: 52% αύξηση καθαρών κερδών

Ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Etihad Airways ανακοίνωσε ότι σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους $73 εκατ. σε συνολικά έσοδα ύψους $7,6 δισ., καταγράφοντας έτσι ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 52,1% και 26,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Η Etihad Airways μετέφερε συνολικά 14,8 εκατ. επιβάτες το 2014, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,3% από έτος σε έτος. Ο αριθμός των επιβατών ενισχύθηκε από την συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου δικτύου της Etihad Airways κατά το 2014.

10 νέοι προορισμοί σε 8 διαφορετικές χώρες
Η αεροπορική εταιρεία εγκαινίασε δρομολόγια σε 10 νέους προορισμούς οκτώ χωρών -Λος Άντζελες, Ντάλας, Σαν Φρανσίσκο, Ρώμη, Ζυρίχη, Μεδίνα, Ερεβάν, Τζαϊπούρ, Πουκέτ και Περθ- και αύξησε τη χωρητικότητα σε 23 υπάρχουσες διαδρομές. Μέχρι το τέλος του έτους, ο μέσος συντελεστής πληρότητας του δικτύου ανήλθε στο 79,2%, σε σύγκριση με το 78% το 2013.

Το 2014, η Etihad Airways έλαβε την τελική έγκριση για το 49% των επενδύσεων της στην Air Serbia. Επένδυσε επίσης 560 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% των μετοχών της New Alitalia, το 75% της Alitalia Loyalty, η οποία χειρίζεται το πρόγραμμα επιβράβευσης συχνών ταξιδιωτών MilleMiglia, και τη μελλοντική αγορά δικαιωμάτων πέντε χρονοθυρίδων στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου για μίσθωση πίσω στην Alitalia. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μετά την  έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Air Serbia και η Alitalia είναι οι τελευταίες προσθήκες στο δίκτυο συνεργατών ιδίων κεφαλαίων της Etihad Airways. Η Etihad Airways κατέχει επίσης μειοψηφική συμμετοχή στις airberlin, Air Seychelles, Aer Lingus (το ποσοστό αυξήθηκε στο 4,99% το 2014), Jet Airways και Virgin Australia (το ποσοστό αυξήθηκε στο 22,9% το 2014). Μια επένδυση στην ελβετική Etihad Regional, που λειτουργεί από την Darwin Airline, έχει πλέον επισημοποιηθεί μετά την έγκριση της ελβετικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Η Etihad Airways ξεκίνησε νέες συμφωνίες κοινού κωδικού με τις Air Europa, jetBlue, Philippine Airlines, GOL, SAS, Hong Kong Airlines και Aerolineas Argentinas, ενώ η ήδη υπάρχουσα συμφωνία κοινού κώδικα της Etihad Airways με τις South African Airways, Alitalia και Jet Airways, ήταν σημαντικά ενισχυμένη.

Η Etihad Airways Partners παρουσιάστηκε το 2014, και συμμετέχουν οι airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Etihad Airways, Etihad Regional, Jet Airways και NIKI.

Επενδύσεις σε νέα, σύγχρονα και μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη
Στο τέλος του 2014, ο στόλος της Etihad Airways αποτελείτο από 110 αεροσκάφη (αύξηση της τάξης του 23,6% από έτος σε έτος), με μέσο όρο ηλικίας τα 5,5 χρόνια, έναν από τους νεότερους στόλους. Η αεροπορική εταιρεία παρέλαβε το πρώτο της Airbus A380 και το πρώτο της Boeing 787-9 το Δεκέμβριο, δύο εξαίσια αεροσκάφη προσφέροντας νέα κορυφαία πρότυπα στους εσωτερικούς χώρους καμπίνας, σε συνδυασμό με σημαντική οικονομία καυσίμου και περιβαλλοντικές βελτιώσεις.

Εννέα επιπλέον αεροσκάφη Airbus (δύο A330-200, τρία A321, τρία Α320 και ένα A330-200F) και έξι αεροσκάφη Boeing (ένα 777-300ER, πέντε 777-200LR) ελήφθησαν το 2014, ενώ περαιτέρω χωρητικότητας μισθωμένα αεροσκάφη προστέθηκαν επίσης για να ενισχύσουν την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας.

Περισσότερα από 200 αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σταθερά, μαζί με τις επιλογές και τα δικαιώματα αγοράς για 66 επιπλέον αεροσκάφη. Το 2015, η Etihad Airways σχεδιάζει να εντάξει 16 αεροσκάφη στο στόλο της, μεταξύ των οποίων εννέα ευρείας ατράκτου.

Τεχνολογικές εξελίξεις και βελτίωση υπηρεσιών
Άλλες εξελίξεις των προϊόντων και των υπηρεσιών για το 2014 περιλαμβάνουν το άνοιγμα των διακεκριμένων χώρων αναμονής στο Σύδνεϋ και το Άμπου Ντάμπι, καθώς και τον πρώτο χώρο αναμονής στην αίθουσα αφίξεων της Etihad Airways, που επίσης βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι.

Η αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να βελτιώσει την εμπειρία του ύπνου των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της πτήσης, εισήγαγε κιτ περιορισμένης έκδοσης σχεδιασμένο και εμπνευσμένο από τα Εμιράτα σε συνεργασία με το Sougha, πρόσθεσε “ιπτάμενες νταντάδες” για την παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του εν πτήσει Wi-Fi σε όλα τα αεροσκάφη της, και προχώρησε στην εισαγωγή ζωντανής τηλεοπτικής συνδεσιμότητας και κινητών τηλεφώνων για τα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου.

Η Etihad Airways κέρδισε περισσότερα από 55 βραβεία κατά το 2014, ανάμεσα σε αυτά, κατάφερε να ονομαστεί Κορυφαία Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο για έκτη συνεχόμενη χρονιά στα World Travel Awards (WTA).

Συνολικά η αεροπορική εταιρία απασχολεί 24.206 άτομα από 144 εθνικότητες από το τέλος του 2014, μια αύξηση της τάξης του 37,5 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Η σημασία του τουρισμού ως πυλώνα για προώθηση της ειρήνης-Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
ΣΤΕΚ: Ισχυρό ανάχωμα ο τουρισμός...Να εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος