Βαθιές οι ρίζες αντιπαράθεσης Ελλάδας- Ευρώπης

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μπορούμε πλέον να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  Το ενδεχόμενο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Ευρώπη, και έχει επηρεάσει και τις δύο πλευρές στη λήψη αποφάσεων.  Οι Έλληνες θεώρησαν ότι οι Ευρωπαϊοι δεν θα τους άφηναν να «φύγουν» από το ευρώ και ότι θα ικανοποιούσαν τα αιτήματα τους για λιγότερη λιτότητα, έστω και την υστάτη. Ακόμα περιμένουν!  

Οι Ευρωπαϊοι με τη σειρά τους ανέμεναν ότι οι Έλληνες θα ήταν αναγκασμένοι να υποκύψουν στις πιέσεις τους και να αποδεχθούν τους όρους τους.  Μάταια όμως αφού και αυτοί ακόμα περιμένουν.  Κατά τη διάρκεια αυτού του σήριαλ που κράτησε για τέσσερις και πλέον μήνες, οι δύο πλευρές μιλούσαν διαφορετικές «γλώσσες», οι Έλληνες μιλούσαν Ελληνικά ενώ οι Ευρωπαϊοι Γερμανικά.  Δεν ήταν δυνατόν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ή μήπως δεν ήθελαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.  Ίσως διότι οι δύο πλευρές είχαν προαποφασίσει ότι θα έπαιρναν διαζύγιο, απλά δεν ήθελαν να το κάνουν να φαίνεται τόσο απλό. Το διαζύγιο θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ τους, η οποία «δυστυχώς» δεν τελεσφόρησε.

 Μετά από τόσο κόπο και τόσες θυσίες, και οι δύο πλευρές θα λένε ότι «εμείς θέλαμε αλλά δεν θέλανε οι άλλοι».  Το «θέατρο» που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες έχει απαγοητεύσει όλους εμάς που πιστέψαμε σε μια δίκαιη λύση, σε ένα έντιμο συμβιβασμό.  Όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούσαμε ένα αγώνα που δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, ούτε νίκη, ούτε ήττα, ούτε ισοπαλία.  Παρακολουθούσαμε ένα αγώνα ψεύτικο, ο οποίος έγινε για δικαιολογήσει απλά το διαζύγιο της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.

Τα αίτια της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι πιο βαθιά.  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καταρρίψει την φιλοσοφία της σκληρής λιτότητας (για κάποιους είναι νοικοκύρεμα), και των αντιλαϊκών μέτρων (για κάποιους είναι κοινωνική δικαιοσύνη).  Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας των αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Η Ευρώπη όμως δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό.  Η Ευρώπη, με επικεφαλής τους Γερμανούς, προσπαθεί να καταστρέψει τις προσπάθειες ανατροπής της φιλοσοφίας που ασπάζονται οι πλείστες χώρες της Ευρώπης.  Η Ευρώπη δεν διστάζει να θυσιάσει την Ελλάδα  προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι οι χώρες που επέλεξαν το ευρώ θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, και ότι όποια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, θέτει εαυτόν εκτός ευρωζώνης.  

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έχει κόστος για την Ευρώπη, όμως ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Ελλάδα.  Η προσπάθεια της Ελλάδας να πολιτικοποιήσει το πρόβλημα της απέτυχε και η χώρα καλείτε τώρα να πληρώσει τεράστιο κόστος, εντός ή εκτός ευρωζώνης.  Όπως ανέφερε και ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “Η επιμονή της Ελλάδας για πολιτική συμφωνία δεν ήταν ποτέ δυνατή, και ούτε μπορεί να γίνει δυνατή».

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;