Powered by

Βαρουφάκης: Δεν θα παρουσιάσω νέες προτάσεις στο Eurogroup

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup, που συνέρχεται την Πέμπτη  στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο Βαρουφάκης είπε στη Bild, "`Οχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο".

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι "έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας", είπε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων "με ξεκάθαρη και εύρωστη" πρόταση.

Εξάλλου, στις τελευταίες εξελίξεις και στην ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε τη Δευτέρα βράδυ από το Ηράκλειο ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές "κόκκινες" γραμμές. "Άλλο να διαπραγματεύεσαι με ένα θεσμό και άλλο με  τρεις θεσμούς που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα", είπε.

Μιλώντας  στην πλατεία του Αγίου Τίτου, σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που ζητούν οι εταίροι "θα βαθύνει η κρίση", σημειώνοντας "ότι παίρναμε  χρόνια το φάρμακο της λιτότητας αλλά δε λειτούργησε" και υπογράμμισε ότι η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μια χώρα "με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, πώς θα καταφέρει να ξεφύγει από τη σκοτοδίνη παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα με αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα με αύξηση του ΦΠΑ, με μείωση των συντάξεων -πιστεύει κάνεις πραγματικά  πως μια τέτοια οικονομία θα αναπτυχθεί;" διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι έξοδος από την κρίση με τέτοιες δεσμεύσεις απλά δεν νοείται, και πρόσθεσε ότι κανείς από τους δανειστές δεν πιστεύει ότι με τους όρους που μας προτείνουν θα καταφέρουμε να τους αποπληρώσουμε.

Φτάνουμε στο σημείο που η ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την Ευρώπη επισήμανε  ο Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι μια λογική πρόταση.

Στελέχη γερμανικών κομμάτων

Ηγετικά στελέχη των γερμανικών κομμάτων τοποθετήθηκαν τη Δευτέρα 16/6 σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών.

«Η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι σκοπός του Βερολίνου παραμένει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά όλα εξαρτώνται από την ίδια - και "δεν γίνεται η Ελλάδα να καθορίζει τους όρους και να λέει ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να χορέψουν στον
ρυθμό της".

Ο αναπληρωτής του, Μίχαελ Φουκς, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία, έκανε λόγο για τον κίνδυνο να πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση. Σημείωσε δε, ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν ενεργούν πολύ επαγγελματικά και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις αποκρατικοποιήσεις: «Αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να τηρήσει τις συμφωνίες, θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα φθάσει στην χρεοκοπία.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Γενική Γραμματέας Γιασμίν Φαχίμι, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος της, δήλωσε ότι «η ελληνική Κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα και προς την ίδια της τη χώρα» και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν», τόνισε, αλλά προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) άσκησε κριτική στο SPD για τη σκληρή θέση που έλαβε έναντι της Ελλάδας: «Ο τρόπος που συμπεριφέρεται τώρα το SPD, είναι απολύτως ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή` για το ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Κάτια Κίπινγκ, ενώ η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κ.Ο. Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αναφερόμενη στον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε ότι θα έπρεπε κανονικά να εμποδίσουν απαιτήσεις «για περαιτέρω κοινωνική αφαίμαξη της Ελλάδας». 

Να «κάνουν την υπέρβαση" κάλεσε την ελληνική Κυβέρνηση όσο και τους πιστωτές, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Αζντεμιρ με δήλωσή του στο ARD, και ζήτησε από την Αθήνα "να μην κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές υποσχέσεις".

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος  Άντον Χοφράιτερ, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, τόνισε ότι "δεν μπορεί να πει κανείς ότι μόνο οι Έλληνες οδηγούν το κάρο προς τον τοίχο - γίνονται δραματικά λάθη από όλες τις πλευρές".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής