Το επικίνδυνο πινγκ πονγκ Ελλάδας-θεσμών συνεχίζεται
16:56 - 16 Ιουνίου 2015
Το πινγκ πονγκ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συνεχίζεται, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την ΕΕ να λάβει σοβαρή και δημόσια θέση για τον ρόλο του ΔΝΤ και τις προτάσεις του, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να επιθυμούν την α λα καρτ εφαρμογή τους.
Και τούτο, διότι όπως εξήγησε, το ΔΝΤ ζητά σκληρά μέτρα με διευθέτηση του χρέους παρότι όπως είπε χαρακτηριστικά έχει "εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα" αλλά η Ε.Ε "κρατά" τα σκληρά μέτρα, απορρίπτοντας ενδεχόμενο ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για "εναλλακτικές προτάσεις" που απεργάζεται η κυβέρνηση , οι οποίες , όπως είπε έχουν "ορίζοντα τετραετίας" και κινούνται στη λογική "ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια".
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είπε ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας, καθώς και πως εργάζεται για την επίτευξη δίκαιης λύσης, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα, σκιαγραφώντας ακόμη και το ενδεχόμενο ρήξης.
Παράλληλα, αμφισβήτησε ευθέως τη βούληση των πιστωτών για εξεύρεση βιώσιμης συμφωνίας, εγκαλώντας τους πως αυτό που επιθυμούν είναι την ταπείνωση της χώρας.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως το "άδειασμα" που επεφύλαξε στον Γιάνη Βαρουφάκη περί "δημιουργικής ασάφειας", τονίζοντας πως: "Η εντολή που έχουμε πάρει δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας αλλά είναι σαφής: Να τερματίσουμε τη λιτότητα".
Σταχυολογώντας την ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
*"Γνωρίζαμε το προβλήματα αλλά κάναμε γενναία επιλογή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα".
*"Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποχρέωση για 3% πλεόνασμα το τρέχον έτος κι αυτό θα μπορούσε να το πετύχει μόνο με έκρηξη αυταρχισμού και συρρίκνωση της δημοκρατίας".
*"Σε βάθος τετραετίας θα ξηλώσουμε το μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζουμε καλά ότι κάθε βήμα είναι και μια μάχη αλλά είναι καθήκον μας να σηκώσουμε το βάρος. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να αλλάξει η άθλια πραγματικότητα των μνημονίων. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Σε αρκετά μέτωπα έχουμε μείνει πίσω: δεν έχουμε κάνει όσα μπορούσαμε για φοροδιαφυγή, για διαφθορά. έχουμε αφήσει μνημονιακές δυνάμεις να ορίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή. Άλλο να έχεις την κυβέρνηση άλλο να έχεις την εξουσία".
*"Σας καλώ να στηρίξετε αυτόν τον αγώνα με εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση και πίεση στους υπουργούς."
*"Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι η αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας. Δηλώσαμε οτι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να είναι συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής.".
*"Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη διαπραγμάτευση με καλή πίστη και ειλικρίνεια. Μετά από 3 μήνες, καταθέσαμε ήδη συνολικό κείμενο προτάσεων που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για δύσκολη συμφωνία αλλά οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή."
*"Εξωπραγματικά και παράλογα όσα ζήτησαν οι Θεσμοί. Προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν περικοπές 1.8% σε συντάξεις και άνοδο στο φπα. την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι τα 2/3 των συνταξιούχων ζουν κάτω απο τα όρια της φτώχειας".
* "Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Γιατί έχει έρθει η ωρα να πληρώσουν οι ολιγάρχες".
*"Η εμμονή των πιστωτών σε περικοπές και μέτρα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ενα λάθος. Εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες για την ταπείνωση της κυβέρνησης και ενός ολόκληρου λαού. Το πιθανότερο είναι ότι θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα ότι η λαϊκή εντολή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. έχουμε άραγε εδώ ενδείξεις ειλικρινούς διάθεσης για εξεύρεση λύσης; πρόκειται για επίδειξη πυγμής. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών."
*"Η ΕΚΤ επιμένει σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού. Είναι λογική τακτική στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης μεταξύ εταίρων; Μπορεί να κάνει την Ευρώπη περήφανη;"
* "Υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτη την τακτική και δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης μια δίκαιης λύσης. Να αποδοθούν οι ευθύνες και μεταξύ των θεσμών και να μην επικρατεί η συνισταμένη των πιο σκληρών θέσεων ΔΝΤ-Ε.Ε".
*"Τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε επανάκαμψη της ύφεσης και η τύφλωση για τη μη διευθέτησης του χρέους οδηγεί σε παράταση της αβεβαιότητας.".
*"Μας ζητείται να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα παρασύρει και πάλι την οικονομία σε υφεσιακή δίνη . Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ που απέτυχε και μάλιστα χωρίς καμία δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο κοινοβούλιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς χωρίς ορατή λύση".
*"Οι εταίροι θέλουν λύση; αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας πώς είναι δυνατόν να αποδέχονται αλα καρτ τις προτάσεις του; Το Ταμείο έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα".
*"Έχει φτάσει η ώρα να κριθούν οι προτάσεις του Ταμείου από την Ευρώπη. Να συζητήσει σοβαρά η Ευρώπη για το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης: θέλει να οδηγήσει έναν λαό στην ταπείνωση και την εξαθλίωση ή να αναζητήσει χρυσές τομές;"
*"Η εντολή που έχουμε πάρει δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας αλλά είναι σαφής: Να τερματίσουμε τη λιτότητα. είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή τη συζήτηση για το περιβόητο Grexit".
*"Δε λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής ή κάτω από εκβιαστικά διλήμματα. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια από τώρα. Στόχος να παραδώσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται την ισότητα και μια οικονομία ευημερίας."
*"Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση. Η δίκαιη λύση δεν είναι μόνον δικό μας στοίχημα αλλά και στοίχημα της Ευρώπης. και αυτή την Ευρώπη θα την κατακτήσουμε".
ΠΗΓΗ: capital.gr