Δεν αλλάζει η φορολογία στα καπνικά

Σε δύο μεγάλα στρατόπεδα είναι χωρισμένη η αγορά εισαγωγής και πώλησης καπνικών προϊόντων, με διακύβευμα –βεβαίως- τη φόρμουλα φορολόγησης των εν λόγω προϊόντων.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το InBusinessNews εταιρείες εισαγωγής καπνικών προϊόντων έχουν στείλει τις θέσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το ποια τελικά θεωρούν ως την καλύτερη μέθοδο φορολόγησης των καπνικών. Εξάλλου, αρμόδια στελέχη από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν τις εν λόγω κινήσεις, ενώ αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης εξέτασε το επίμαχο ζήτημα σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου του. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί το σημερινό, φορολογικό στάτους στα καπνικά προϊόντα.

Τα στρατόπεδα και το παράνομο εμπόριο
Το ένα στρατόπεδο έχει ξεκαθαρίσει και δημόσια τη θέση του αναφορικά με τη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη πλευρά απαρτίζεται από εισαγωγείς, οι οποίοι εμπορεύονται κυρίως καπνό για στριφτά τσιγάρα. Η εταιρεία Cosmos Trading έχει πολλάκις εκφράσει τις θέσεις της με άρθρα στον Τύπο.

Τόσο η Cosmos όσο και άλλες εταιρείες εισαγωγής καπνού για στριφτά θεωρούν ότι η φορολογία στον καπνό αλλά και στα τσιγάρα σε πακέτο, έχει ενισχύσει το παράνομο εμπόριο. Μάλιστα, η πρόταση των εισαγωγέων καπνού υπαγορεύει μείωση της φορολογίας τόσο του καπνού για στριφτά όσο και των έτοιμων τσιγάρων. Οι εισαγωγείς καπνού πιστεύουν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο, θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το παράνομο εμπόριο –κυρίως από τα Κατεχόμενα.

Την ίδια ώρα παραθέτοντας συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα τονίζουν ότι η φορολογία του καπνού στην Κύπρο είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ επισημαίνουν ότι ο φόρος στον καπνό πρέπει να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το έτοιμο τσιγάρο.

Οι εισαγωγείς έτοιμων τσιγάρων με τη σειρά και κυρίως διά της Cassandra Trading του ομίλου CTC, που επίσης τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα, τονίζουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι τακτικοί έλεγχοι και αυστηρότερες ποινές για πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η μέθοδος φορολόγησης των καπνικών –η οποία άλλαξε τέλη του 2012 από την προηγούμενη κυβέρνηση- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού για χρόνια ο καπνός φορολογούνταν σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με τα πακεταρισμένα τσιγάρα.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews από αρμόδιες πηγές εντός του Υπουργείου Οικονομικών, το θέμα φορολόγησης των καπνικών έχει τύχει λεπτομερούς ελέγχου. Εδώ και καιρό συζητείται στο Υπουργείο το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, ενδελεχής μελέτη έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν εταιρείες έστειλαν τις θέσεις τους για το ζήτημα.

Μετά τη μελέτη του θέματος από το Υπουργείο Οικονομικών ο φάκελος του συγκεκριμένου θέματος έχει κλείσει, αφού ο υπουργός Οικονομικών έχει πάρει τις αποφάσεις τους. «Μελετήσαμε σε βάθος το θέμα φορολόγησης του καπνού και των τσιγάρων και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τα δημόσια έσοδα με την προσδοκία ότι θα αυξηθούν σε συνδυασμό με μείωση φορολογίας» τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στο InBusinessNews.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κίνα η Κύπρος-Βραβεύτηκαν κουμανδαρία και χαλλούμι
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»