Powered by

Ελλάδα: Βήματα στην κινούμενη άμμο

Αξιολογώντας όσα  εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου (13-14/6) η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους δανειστές της στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσιάζονται οργισμένοι με τη στάση της Ελλάδας. Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του ΡΙΚ στη βελγική πρωτεύουσα, τόνισε πως μιλώντας με τρεις πηγές από την Κομισιόν του εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, αφού όπως σημείωσε η ελληνική πλευρά επιδίωξε να κάνει πολιτικό διάλογο και όχι τεχνική συζήτηση επί κοστολογημένων και συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας μέτρων.

Την ίδια ώρα τρεις –μόλις- μέρες πριν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει πείσει για τις θέσεις της. Οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μείωση δαπανών, η Ελλάδα εμμένει σε νέες φορολογίες. Επίμαχο ζήτημα η μείωση των συντάξεων αλλά και η αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ. Παράλληλα, εντείνονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, αφού πρώτο μεγάλο θύμα της ελληνικής κρίσης είναι το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες απώλεσε κάπου 30 δισ. καταθέσεων, λόγω φυγής κεφαλαίων από τη χώρα. Πιθανή νέα αποτυχία τρομάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο σείεται από την αβεβαιότητα και την επισφαλή πορεία των συνομιλιών Ελλάδας-δανειστών.  

Χωρίς αποτέλεσμα
Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο πέρασε δίχως Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε κάποια –έστω καταρχήν- συμφωνία επί των θεμάτων που οι δύο πλευρές συζητούν. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε πως η Ελλάδα έκανε όλα όσα έπρεπε καταθέτοντας προτάσεις, την ίδια στιγμή που εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι τοποθετήσεις των δανειστών.

Πλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα αλλά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών, μεταβαίνει σε μια συνεδρίαση η οποία αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο για το μέλλον της Ελλάδας.

Τσίπρας: Πολιτική σκοπιμότητα από τους δανειστές
Με τοποθέτησή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι βλέπει πολιτική σκοπιμότητα στη στάση που κρατούν οι δανειστές της χώρας κατά τη διάρκεια του διαλόγου για συμφωνία με τη χώρα. «Μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση τους από τη στιγμή που ζητούν μείωση συντάξεων μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας» τονίζει στην εφημερίδα ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε: «Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προχωρήσουν στο ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας και την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Καταληκτικά στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».  

Βαρουφάκης: Η συμφωνία
μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σε γερμανική εφημερίδα, πως μία συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί «να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα», αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι παρούσα.

«Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) θα πρέπει να είναι εδώ», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα Bild.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποφύγει ένα Grexit, μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

«Θεωρώ πως το Grexit δεν είναι μία συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά να γίνει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πληρωμή ενός τόσο σημαντικού χρέους», είπε. Ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης πως υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ιδίως για το θέμα του ΦΠΑ. «Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τον ΦΠΑ; Ότι δεν μπορούμε να τον εισπράξουμε», δήλωσε.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ.

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης