Powered by

Ελλάδα: Βήματα στην κινούμενη άμμο

Αξιολογώντας όσα  εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου (13-14/6) η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους δανειστές της στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσιάζονται οργισμένοι με τη στάση της Ελλάδας. Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του ΡΙΚ στη βελγική πρωτεύουσα, τόνισε πως μιλώντας με τρεις πηγές από την Κομισιόν του εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, αφού όπως σημείωσε η ελληνική πλευρά επιδίωξε να κάνει πολιτικό διάλογο και όχι τεχνική συζήτηση επί κοστολογημένων και συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας μέτρων.

Την ίδια ώρα τρεις –μόλις- μέρες πριν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει πείσει για τις θέσεις της. Οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μείωση δαπανών, η Ελλάδα εμμένει σε νέες φορολογίες. Επίμαχο ζήτημα η μείωση των συντάξεων αλλά και η αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ. Παράλληλα, εντείνονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, αφού πρώτο μεγάλο θύμα της ελληνικής κρίσης είναι το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες απώλεσε κάπου 30 δισ. καταθέσεων, λόγω φυγής κεφαλαίων από τη χώρα. Πιθανή νέα αποτυχία τρομάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο σείεται από την αβεβαιότητα και την επισφαλή πορεία των συνομιλιών Ελλάδας-δανειστών.  

Χωρίς αποτέλεσμα
Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο πέρασε δίχως Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε κάποια –έστω καταρχήν- συμφωνία επί των θεμάτων που οι δύο πλευρές συζητούν. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε πως η Ελλάδα έκανε όλα όσα έπρεπε καταθέτοντας προτάσεις, την ίδια στιγμή που εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι τοποθετήσεις των δανειστών.

Πλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα αλλά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών, μεταβαίνει σε μια συνεδρίαση η οποία αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο για το μέλλον της Ελλάδας.

Τσίπρας: Πολιτική σκοπιμότητα από τους δανειστές
Με τοποθέτησή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι βλέπει πολιτική σκοπιμότητα στη στάση που κρατούν οι δανειστές της χώρας κατά τη διάρκεια του διαλόγου για συμφωνία με τη χώρα. «Μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση τους από τη στιγμή που ζητούν μείωση συντάξεων μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας» τονίζει στην εφημερίδα ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε: «Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προχωρήσουν στο ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας και την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Καταληκτικά στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».  

Βαρουφάκης: Η συμφωνία
μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σε γερμανική εφημερίδα, πως μία συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί «να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα», αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι παρούσα.

«Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) θα πρέπει να είναι εδώ», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα Bild.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποφύγει ένα Grexit, μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

«Θεωρώ πως το Grexit δεν είναι μία συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη», είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά να γίνει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πληρωμή ενός τόσο σημαντικού χρέους», είπε. Ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης πως υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ιδίως για το θέμα του ΦΠΑ. «Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τον ΦΠΑ; Ότι δεν μπορούμε να τον εισπράξουμε», δήλωσε.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής