Powered by

Τελεσίγραφο 48 ωρών στην Ελλάδα

Διορία 48 ωρών έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην ελληνική πλευρά για να απαντήσει στους "τελεσιγραφικούς" όρους, που ετέθησαν κατά τη διάρκειας μόλις 45 λεπτών λεπτών συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών την Κυριακή, (14/6).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά διαπραγμάτευση, παρά μόνον παρουσίαση από μέρους του επικεφαλής του γραφείου του κ. Γιούνκερ, Μάρτιν Στανμάγιερ, στην ελληνική αντιπροσωπεία, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει εντολή για διαπραγμάτευση.

Η πλευρά της πρώην τρόικας απαιτεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση - επιπλέον των όσων έχουν συμφωνηθεί - στη θεσμοθέτηση δυο μόνο δεικτών ΦΠΑ (13% και 23%, με πιθανή εξαίρεση για κάποια φάρμακα). Απαιτεί επίσης σειρά μέτρων για το ασφαλιστικό: κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του ποσού των πρόωρων συντάξεων που έχουν ήδη δοθεί και γενική μείωση που θα αποφέρει σε μόνιμη βάση 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκ ευρώ για το 2016.

Τα συνολικά μέτρα του πακέτου που απαιτούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ανέρχονται σε 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,4 δις ευρώ, και τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν από 1ης Ιουλίου.

Εξέταση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής