Powered by

Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση Ελλάδας- θεσμών

Τις επόμενες κινήσεις τους μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών την Κυριακής  14/6 εξετάζουν κυβέρνηση και δανειστές, με το χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά, εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης. 
 
Παράλληλα, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «βλέπει» ένας στους τρεις αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Ειδικότερα, το 30% των αναλυτών, όπου έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση, εκτιμά πως η Ελλάδα θα εξέλθει της Ευρωζώνης εντός του 2015. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο ανερχόταν μόλις στο 20%.

Ντράγκι: Απαιτείται πολιτική λύση για την Ελλάδα 
Υπάρχει ανάγκη για ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης. Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης, είναι πολιτική, υπογράμμισε.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας, όπως αναφέρει το Reuters, είπε ακόμη ότι όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους, τονίζοντας ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ εκπληρώνει την εντολή της ως κεντρική τράπεζα έναντι της Ελλάδας, τόνισε ακόμη. Υπενθύμισε δε ότι η ΕΚΤ έχει διαθέσει ρευστότητα 118 δισ. ευρώ (ή 66% του ΑΕΠ) στις ελληνικές τράπεζες.

Για άλλη μια φορά ο Μ.Ντράγκι επανέλαβε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μόνο εφόσον υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

«Όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες...»
«Θα αποφασίζουμε με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό μας. Αυτό τον κανόνα ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Ήδη διατέθηκε ρευστότητα 118 δισ. ευρώ, διπλάσιο ποσό από το 2014. Περίπου 66% του ελληνικού ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών», είπε.

Κατά τον κ. Ντράγκι, «την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να μην αντιταχθεί σε περαιτέρω αύξηση στο ταβάνι για τον ELA, κατά 2,3 δισ. ευρώ στα 83 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ρευστότητα όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals.» 

» Ωστόσο, σε μια κατάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος, μαζί με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, που υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια.» 

» Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές».

«Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας»
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως «η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι κεντρικούς τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε σκληρή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Ως τέτοια εννοώ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα».
«Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη. Πρέπει να γίνει το 'τελευταίο μίλι' αλλά η μπάλα ανήκει αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας» επισήμανε.

Σε αχαρτογράφητα νερά σε περίπτωση Grexit 
«Αχαρτογράφητα νερά» χαρακτήρισε την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως είπε η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ. Σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δείχνει ότι η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής