Powered by

Σύνταξη με αφετηρία το 1991

Κοινή πρόταση νόμου που να περιλαμβάνει τόσο τις πρόνοιες κυβερνητικού νομοσχεδίου όσο και την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κρατικών υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέλαβε να ετοιμάσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικών Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο θέτει ως αφετηρία για τον υπολογισμό του μέσου όρου μισθού καριέρας την 1η Απριλίου του 1991. Σημειώνεται ότι το 2012 εγκρίθηκε από τη Βουλή σειρά μνημονιακών νομοθετημάτων, στα οποία περιλαμβανόταν και νομοθεσία βάση της οποίας υπολογιζόταν για σκοπούς συνταξιοδοτικών ωφελημάτων (εφάπαξ και σύνταξη) ο μέσος όρος μισθού καριέρας και όχι ο τελευταίος μισθός όπως ίσχυε προηγουμένως.

Ωστόσο, επειδή στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δημόσιοι οργανισμοί δεν είχαν μηχανογραφημένα τα στοιχεία για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους πριν από το 1991, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρο Κυπριανού, καθορίστηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κυβερνητικού νομοσχεδίου η 1η Απριλίου του 1991 ως η ημερομηνία αφετηρίας για τον υπολογισμό του μέσου όρου μισθού καριέρας.

Επίσης, σημείωσε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο θέτει ρυθμίσεις για τους δικαστές μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην καταβάλουν εισφορές, ενώ υπάρχει ρύθμιση για την πλασματική υπηρεσία των αστυνομικών, η οποία διαγράφεται και κατοχυρώνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Επίσης απλοποιούνται οι πίνακες για τη αναλογιστική μείωση.

Επιπλέον, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αίρονται δύο αδικίες. Η μια αδικία/ανισότητα είναι εκείνη που έγινε το 2012 για εκείνους που δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 45/48 ετών στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης τους θα είχαν αναλογιστική μείωση στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα για την παλαιά τους υπηρεσία, ενώ εκείνοι που ήταν πάνω από 45/48 δεν θα είχαν μια τέτοια μείωση.

Όπως αναφέρθηκε, η δεύτερη αδικία είναι ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο για να διασφαλίσει κάποιος δικαίωμα σε σύνταξη και εφάπαξ έπρεπε να συμπληρώσει το 45ο έτος ηλικίας και επίσης 5 χρόνια υπηρεσίας. Με αυτό προέκυπτε ότι ένας που ήταν 46 ετών και με 6 χρόνια υπηρεσίας διασφάλιζε δικαίωμα σε σύνταξη και εφάπαξ ενώ ένας που ήταν 44 ετών με 20 χρόνια υπηρεσίας δεν το διασφάλιζε.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Άγγελος Βότσης είπε ότι η ημερομηνία βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της μισθοδοσίας είναι η 1η Απριλίου του 1991, προσθέτοντας ότι “έχουν τεθεί προβληματισμοί και διαφωνίες ιδιαίτερα από οργανώσεις που θεωρούν ότι η αλλαγή του νόμου τότε ήταν αντισυνταγματική και έχουν θέσει το θέμα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

“Αρκετοί από τους εμπλεκόμενους έχουν συμφωνήσει με αυτή την πρόταση. Υπάρχει ένας προβληματισμός από αρκετές οργανώσεις οι οποίες δεν είχαν προσκληθεί στη διαβούλευση”.

Ανέφερε ότι “για όσους οργανισμούς δεν υπάρχουν στοιχεία από την 1η Απριλίου του 1991 και μετά έχει βρεθεί μια φόρμουλα και με την έγκριση του Γενικού Ελεγκτή για τον τρόπο που θα γίνεται ο υπολογισμός του μέσου όρου καριέρας”.

Αναφορικά με την πρόταση νόμου, ο κ. Βότσης είπε ότι η πρόταση “φαίνεται να υιοθετείται από την Κυβέρνηση” και “περιλαμβάνει την κατάργηση του ορίου των 45 ετών για να μπορεί κάποιος να έχει συνταξιοδοτικά ωφελήματα φθάνει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε χρόνια υπηρεσίας”.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν τεθεί προβληματισμοί κατά πόσον τα πέντε χρόνια πρέπει να γίνουν δέκα και πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει από την Κυβέρνηση “μια κοινή πρόταση νόμου που να περιλαμβάνει και τις πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου και την πρόταση του ΔΗΣΥ”.

Επιπλέον, είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει ζητήσει να εξεταστούν οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πρότασης και σημείωσε ότι ο αναλογιστής εκ πρώτης όψεως είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι “σύμφωνα με την αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο συνταξιοδοτικό σύστημα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα παίρνουν σύνταξη με βάση το μέσο όρο των απολαβών τους σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους”, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν πάντοτε επαρκή μισθολογικά στοιχεία πριν από το 1991.

Ανέφερε ότι υπήρξε και εισήγηση ώστε να μπορεί και πριν το 1991 “να υπολογίζεται ο μέσος όρος από τη μισθοδοσία πρόσληψης μέχρι το 1991”.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι καταργείται η διάκριση με βάση την ηλικία που ισχύει μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου καταργεί το ηλιακό όριο που είναι αντίθετο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα δικαστήρια.

“Στο εξής θα μπορούν να αφυπηρετούν πρόωρα εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν συμπληρώσει πέντε έτη υπηρεσίας”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου να ενσωματωθεί στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Θα υπάρχει η αναλογιστική μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όπως προβλέπεται από τους πίνακες της νομοθεσίας, εξαιτίας της πρόωρης αφυπηρέτησης, είπε ο κ. Προδρόμου, αναφέροντας ότι “το κόστος δεν φαίνεται να είναι απαγορευτικό, αντίθετα το ενδιαφέρον της πολιτείας είναι να υπάρξουν οι αφυπηρετήσεις και να μην είναι εμπόδιο ένα ηλικιακό όριο”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: Προκυρήσσεται η παρέμβαση για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας
Αναβάθμιση από Capital Intelligence στο BBB-Συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα
Έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και στελεχών εταιρειών από ΗΠΑ για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη