Στην Επ. Οικονομικών το νομοσχέδιο για τους ΔΟΚΕ
17:24 - 15 Ιουνίου 2015
Συζητήθηκε την Δευτέρα 15 Ιουνίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η κατ΄ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο ο “περί Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2015”.
Σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση του νομικού πλαισίου δράσης των δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων καθώς και η υιοθέτηση σχετικής διαδικασίας και κριτηρίων για την δημιουργία νέων δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων.
Η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε από το 13ο άρθρο και ολοκληρώθηκε στο 31ο άρθρο και συμπεριλάμβανε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, δημοσιονομικής διαχείρισης, λογοδοσίας δημοσίων οργανισμών και διορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου και Ανώτατοι Εκτελεστικοί Διευθυντές δημοσίων οργανισμών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Δευτέρα 22 Ιουνίου μέχρι να συζητηθούν και τα 51 άρθρα του νομοσχεδίου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής για το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί την Δευτέρα 22 Ιουνίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης εξέφρασε την ελπίδα την ερχόμενη Δευτέρα να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των άρθρων του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις επιφυλάσσονται έτσι ώστε να έχουν τις δικές τους τροπολογίες αναλόγως τι θα προκύψει στο τέλος.
“Η Βουλή θα εξαντλήσει όσο χρόνο χρειάζεται για να κάνει την καλύτερη δυνατή επεξεργασία του νομοσχεδίου”, κατέληξε.
Μόνος υπεύθυνος για την ίδρυση και κατάργηση ημικρατικών ο Υπ. Οικονομικών
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι “όσο προχωράμε και παρά τις όποιες προτάσεις για βελτιώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι εξουσίες που έχουν σχέση με την ίδρυση, τον έλεγχο, την εποπτεία ή ακόμη και την κατάργηση κρατικών επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών εκχωρούνται σε ένα μόνο Υπουργό και αυτός είναι ο Υπουργός Οικονομικών”.
Ανέφερε ότι “από τη στιγμή που δίνεται το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών όχι μόνο να αποφασίζει την ίδρυση αλλά και την κατάργηση ημικρατικών οργανισμών ή την εκχώρηση εμποριών και άλλων δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει η νομοθεσία, αυτό από μόνο του καθιστά πλέον ξεκάθαρο ότι ιδιαίτερα αυτή η Κυβέρνηση η οποία είναι προσηλωμένη φιλοσοφικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, υπέρ του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, όποτε θέλει θα μπορεί να εκχωρεί σε τρίτους, δηλαδή σε ιδιώτες, εμπορικές δραστηριότητες δημόσιων οργανισμών”.
“Αυτό σημαίνει πως πέρα του ότι αυτός ο νόμος είναι το όχημα που διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, στοχεύει για κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς να παρακάμψει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκχωρώντας δραστηριότητες τους ουσιαστικά να αφήσουν κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς μόνο με το περίβλημα ή το κέλυφος”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “θα έχουμε, δηλαδή, όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση Αρχή Ηλεκτρισμού ή Cyta κατ΄ όνομα και ως οργανισμό αλλά οι δραστηριότητες θα έχουν ήδη εκχωρηθεί σε ιδιώτες”.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα κατέθεσε επίσημα τη θέση πως από τους ημικρατικούς οργανισμούς θα πρέπει να αποκλείονται τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και “επανέφερε τη θέση που είναι και πρόταση νόμου ότι οι διορισμοί στους ημικρατικούς οργανισμούς πρέπει να γίνονται μέσα από τη διαδικασία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα”.
“Η λειτουργία της ΕΔΥ επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί μέσα στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης και προς τούτο υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον του Υφυπουργού παρά τω προέδρω”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ