Powered by

Δραματικές εξελίξεις στο ελληνικό θρίλερ

Για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών κάνουν λόγο την τελευταία ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες με τους οποίους συνομιλεί το ΚΥΠΕ.

Επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις, και αναμένεται από την βελγική πρωτεύουσα δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που συνομίλησε πριν λίγο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εταίροι, με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου, παραδέχονται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πέτυχαν.

Ούτε μισή ώρα μετά από την παραδοχή της Αθήνας μέσω non-paper, ότι υπάρχουν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση λόγω απαράδεκτων, όπως τις χαρακτηρίζει, πιέσεις από τους εταίρους, και ιδιαίτερα από το ΔΝΤ για λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 3,6 δις ευρώ, κοινοτικός αξιωματούχος διαμήνυσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες δεν πέτυχαν”, και κατόπιν τούτου η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι πιστωτές, μετά από συνάντηση ούτε μίας ώρας, και σαφέστατα ενοχλημένοι από την διαρροή πληροφοριών στην Αθήνα για «απαράδεκτες προτάσεις» των εταίρων, είπαν ότι δεν υπάρχει νόημα συνέχισης.

Κυβερνητικοί κύκλοι επιρρίπτουν την ευθύνη στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «τορπιλλίζει τις διαπραγματεύσεις, με τα παράλογα αιτήματά του, ιδίως στην περικοπή συντάξεων», και συμπληρώνουν ότι για αυτόν τον λόγο η ελληνική αντιπροσωπεία «δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει».

Η πληροφόρηση του ΚΥΠΕ είναι ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται στο εκτιμωμενο ύψος του δημοσιονομικού κενού. Οι δανειστές επικαλέστηκαν στοιχεία για δημοσιονομικό κενό 2,5%, και η ελληνική πλευρά για 2,0%.

Οι εταίροι, κυρίως το ΔΝΤ, λέγεται πως προτίμησαν την δική τους εκδοχή, αμφισβητώντας τα στοιχεία της κυβέρνησης, και επ` αυτής της εκτίμησης προτειναν αυξημένα μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά δεν αποδέχθηκε ακι αποχώρησε.

Στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός και κλίμα συνεχών διαβουλεύσεων. Το ΚΥΠΕ πληροφορείται ήδη γίνονται σκέψεις για την επόμενη μέρα, με τους πιο ψύχραιμους να επισημαίνουν ότι βάσει της Συμφωνίας στο Eurogroup  στις 20/2, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ως το τέλος του μήνα, με την ελπίδα να υπάρξει έστω και την υστάτη συμφωνία.

Η Αθήνα, καλείται έως την Πέμπτη 18/6 στη συνεδρίαση του Eurogroup να τοποθετηθεί στο θέμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, και αναμένεται ίσως και απόψε δήλωση από το Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής