Επιβραδύνθηκε η πτώση στις τιμές των ακινήτων
15:10 - 12 Ιουνίου 2015
Μείωση της τάξης του 1%, τη μικρότερη μεταβολή από το τέταρτο τρίμηνο του 2012, όταν και άρχισε η επιτάχυνση των μειώσεων, κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ο δείκτης τιμών κατοικιών, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κύπρου, που εξέδωσε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Ο δείκτης τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) κατέγραψε σε τριμηνιαία βάση μικρότερη μείωση (1%) το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (2%).
Οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων παρουσίασαν τριμηνιαίες μειώσεις 0,8% και 1,5%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με μειώσεις 2,1% και 1,5%,αντίστοιχα, κατά το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές κατοικιών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του μέσου όρου του 2006, έτος κατά το οποίο άρχισε η υπερβάλλουσα ζήτηση για οικιστικά δάνεια που τελικά οδήγησε στην υπερθέρμανση του τομέα.
Οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν σε ετήσια βάση μείωση κατά 6,5% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με 8% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι τιμές οικιών μειώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και οι τιμές διαμερισμάτων κατά 7,7%, έναντι ετήσιων μειώσεων της τάξης του 7,8% και 8,7%, αντίστοιχα, το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο δείκτης τιμών κατοικιών από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και εντεύθεν παρουσιάζει επιβράδυνση των μειώσεων.
Όλες οι επαρχίες κατέγραψαν μικρότερη ετήσια μείωση στις τιμές κατοικιών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που, όπως αναφέρεται, υποδηλώνει ότι η πορεία διόρθωσης των τιμών φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.
Λάρνακα και Λεμεσός οι επαρχίες με την μεγαλύτερη μείωση
Ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού (1,3%) ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,7%.
Τριμηνιαίες μειώσεις στον γενικό δείκτη τιμών κατέγραψαν και οι επαρχίες Λευκωσίας (1%) και Πάφου (1,2%).
Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών σημειώθηκε στην επαρχία Λάρνακας (7,3%) ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου (3,3%). Ετήσιες μειώσεις στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λευκωσίας (6,9%), Λεμεσού (6%) και Αμμοχώστου (3,5%).
Όλες οι επαρχίες κατέγραψαν για ακόμα ένα τρίμηνο μικρότερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές κατοικιών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που υποδηλώνει ότι η πορεία διόρθωσης των τιμών φαίνεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.
Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Λεμεσού (1,4%), η μικρότερη στην επαρχία Λάρνακας (0,5%), ενώ η Αμμόχωστος κατέγραψε για ακόμα ένα τρίμηνο οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%. Στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου, οι τιμές οικιών κατέγραψαν τριμηνιαίες μειώσεις 0,9%, και 0,6%, αντίστοιχα.
Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση τιμών οικιών κατά το υπό εξέταση τρίμηνο καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας κατά 7,2%, ενώ η μικρότερη ετήσια μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου κατά 1,5% (Διάγραμμα 3). Οι τιμές οικιών στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 6,1%, 6,8% και 1,7%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Λάρνακας (4,1%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Λεμεσού (0,8%). Η Αμμόχωστος κατέγραψε αύξηση 5,1%, η οποία πιθανόν να οφείλεται στην εποχικότητα. Οι επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου κατέγραψαν μειώσεις στις τιμές των διαμερισμάτων κατά 1,2% και 1,6%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση τιμών διαμερισμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (13,2%), ενώ η μικρότερη ετήσια μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Λεμεσού (5,2%). Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 6,2%, 8,0% και 6,3%, αντίστοιχα.
Αυξήθηκαν τα πωλητήρια έγγραφα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων (Κύπριοι και αλλοδαποί) στην Κύπρο κατέγραψε ετήσια αύξηση 15,8% σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 10,7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από αγοραστές με Κυπριακή υπηκοότητα για τους οποίους καταγράφηκε ετήσια αύξηση κατά 24,7%, ενώ στα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς καταγράφηκε μείωση 6,7%.
Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στο συνολικό αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων κατέγραψε η επαρχία Λάρνακας (49,7%). Η επαρχία Λεμεσού κατέγραψε επίσης ετήσια αύξηση (28%), η επαρχία Αμμοχώστου παρέμεινε σταθερή, ενώ οι επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου κατέγραψαν ετήσιες μειώσεις της τάξης του 3,9% και 2,3%, αντίστοιχα .
Όσον αφορά τον δανεισμό προς τον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ η απομόχλευση του τομέα συνεχίζεται αφού για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο το συνολικό ποσό των οικιστικών δανείων κατέγραψε μείωση σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσό μειώθηκε κατά 2,6% τον Μάρτιο του 2015. Την ίδια τάση κατέγραψαν και οι υποκατηγορίες οικιστικών δανείων σε κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού.
Στον κατασκευαστικό τομέα οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου κατέγραψαν σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2015 μικρότερη μείωση (12%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 (20,7%), αν και το επίπεδο των πωλήσεων έφτασε το χαμηλότερο σημείο (97.155 τόνοι) από το 2002 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Παράλληλα, οι άνεργοι στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,6% τον Μάρτιο του 2015, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αλλοδαποί εργάτες εγκαταλείπουν την Κύπρο.
Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων (ισοδύναμοι πλήρους απασχόλησης) στις κατασκευές κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο (21.020) κατά το τελευταίο διαθέσιμο τρίμηνο (τέταρτο τρίμηνο του 2014) από το 2000 που άρχισε η καταγραφή των εν λόγω στοιχείων.
Σύμφωνα με τις ΕΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης πρόθεσης για αγορά ή ανέγερση κατοικίας τους επόμενους δώδεκα μήνες στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατέγραψε κατά μέσο όρο (μ.ο.) -95, το πιο αρνητικό επίπεδο από το 2002 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αντίθετα, ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 κυμάνθηκε σε λιγότερο αρνητικά επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μ.ο. -17 έναντι -17,6), όπως και ο δείκτης προσδοκιών εργοδότησης στον κατασκευαστικό τομέα (μ.ο. -7,7 έναντι μ.ο. -11,5).